Uručene verifikovane diplome

Na osnovu sporazuma delegacija Prištine i Beograda o međusobnom priznavanju diploma, kosovska komisija za verifikaciju diploma izdatih od strane Univerziteta u Prištini sa sedištem u Severnoj Mitrovici, do sada je verifikovala 131 diplomu. Nekolicini svršenih studenata verifikovane diplome uručene su danas.

Uručene verifikovane diplome

U okviru projekta “Proces verifikacije” koji je počeo pre skoro godinu dana, do sada je podneto 170 zahteva za verifikaciju diploma sa prištinskog univerziteta koji funkcioniše po obrazovnom sistemu Srbije. Za zaposlene ovo znači da više neće strepeti za svoje radno mesto, a za one koji traže posao da do njega mogu lakše doći.

“Ovo je veliki dan za mene, 10 godina radim u prosveti u Prizrenu u Osnovnoj školi i svake godine sam bila u strahu da li će mi se produžiti rešenje, da li ću ostati bez posla, ali danas sam veoma srećna”, kaže Alma Rahić iz Prizrena.

Zahtev za verifikaciju diploma može se predati u Severnoj Mitrovici, Gračanici, Ranilugu, Partešu, kao i u Ministarstvu obrazovanja u Prištini. Iako je većina diploma uspešno verifikovana,  njih 16 nije, jer nisu ispunjavale uslove komisije.

“Imamo 170 aplikacija, od kojih je 131 diploma verifikovana i to je jedan korak napred u integracijama koji govori da će Vlada Kosova blisko sarađivati I dati mogućnost  svakoj mladoj osobi, bez obzira na nacionalnu pripadnost, da bude jednaki građanin Kosova. To je naša obaveza, to su građani Kosova”, rekao  je ministar obrazovanja Arsim Bajrami.

  Cilj ovog projekta je poboljšanje kvaliteta obrazovanja na srpskom jeziku i lakše zapošljavanje pripadnika manjinskih zajednica u kosovskim institucijama. 

“Počeli smo da radimo od maja punim  kapacitetom ,postoje neke prepreke logistički problemi i procedure, koje se trenutno prevazilaze, sve je regulisano”, poručio je Besim Kajtazi, šef komisije za verifikaciju diploma  izdatih  na Univerzitetu u Severnoj Mitrovici. 

“Konačni cilj je da se napravi put da oni koji diplomiraju na fakultetu u Mitrovici mogu da dobiju benefit od toga i mi smo veoma zadovoljni što je Vlada preduzela ove korake”, kaže Tomas Njoki iz Kancelarije EU na Kosovu. 

Sprovođenje ovog priojekta pomogla je i Ambasada Kraljevine Norveške.

“Pružanje kvalitetnog obrazovanja za sve i prevazilaženje jaza između zajednica je neophodno, kao i regrutovanje ljudi na osnovu  kompetencija i veština koje su iste za sve”, kaže ambasador Norveške na Kosovu, Per Strand Sjastad. 

Tehničku podršku verifikacionoj komisiji pruža Evropski centar za manjinska pitanja. Oni ističu da imaju dobru saradnju sa Univerzitetom u Severnoj Mitrovici,  međutim među panelistima na konferenciji nije bilo srpskih predstavnika. 

“U razgovoru i sa Univerzitetom došli smo do zaključka da je najbolje da oni ne budu tu, jer ima različitosti između univerziteta i drugih institucija, tako da je najbolje da za sada ne rade to”, rekao je Adrian Zećiri iz ECMI-ja. 

Projekat verifikacije diploma trajaće do maja 2017. godine, sa mogućnošću produžtka.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš