Učenici od 1. do 5. razreda vraćaju se u škole u ponedjeljak!

Učenici od prvog do petog razreda vraćaju se u školu u ponedjeljak. U saopštenju se navodi da se nulti nivo (jaslice i vrtići), predškolsko obrazovanje (nastava koja se obavlja u osnovnim školama), kao i razredi od 1. do 5., poštujući preporuke institucija nadležnih za zaštitu od COVID-19, vraćaju u nastavu.

Učenici od 1. do 5. razreda vraćaju se u škole u ponedjeljak!

Cijelo saopštenje:

Da bi se razgovaralo o trenutnoj situaciji u obrazovanju i koracima koje treba poduzeti, danas je održan virtualni sastanak kojem su prisustvovali ministrica obrazovanja, nauke, tehnologije i inovacija, gđa Arbërie Nagavci, službenici Ministarstva i opštinski direktori obrazovanja.

Ministrica Nagavci izvijestila je direktore obrazovanja o daljnjem napretku nastavnog procesa, pozivajući se na odluku Vlade Republike Kosovo o novim mjerama protiv COVID-19, prema kojima će od 12. do 16. aprila 2021., nastava uz fizičku prisutnost djece u vaspitno-obrazovnim institucijama biti organizirana za predškolsko i osnovno obrazovanje, što uključuje:

Nulta razina (jaslice i vrtići), pripremna nastava koja se izučava u osnovnim školama (predškolsko obrazovanje), kao i razredi od 1. do 5., poštujući preporuke institucija odgovornih za zaštitu od COVID-19.

U međuvremenu, za razrede od 6. do 9. iz niže srednje škole, kao i za razrede od 10. do 12. iz srednje škole, nastava će se održavati putem mrežnih platformi, na kojima se moraju izvršiti potrebne pripreme za treće razdoblje školske 2020./2021. godine.

Opštine su zatražile da se razmotri mogućnost organiziranja učenja u skladu sa specifičnostima i preporukama opštinskih radnih skupina.

Opštine su također izrazile zabrinutost zbog povlačenja sredstava iz opštinskog budžeta od strane privatnih izvršitelja pozivajući se na obaveze iz Kolektivnog ugovora.

Druga je zabrinutost da opštinski direktorijati obrazovanja ne ispunjavaju obveze predviđene Master planom za razvoj nastave u pandemijskim uslovima, što između ostalog uključuje održavanje, dezinfekciju i čistoću, budući da je budžet od 5 miliona eura, prethodna vlada iskoristila za isplatu pomoći nastavnom osoblju i pomoćnom osoblju.

Izvor: (info.ks)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš