U Švicarskoj odobrena 'komora za samoubistvo': "Ne boli i sve je gotovo za 30 sekundi"

Švicarska je jedna od nekoliko zemalja na planeti koje podržavaju tzv. "potpomognuto samoubistvo".

U Švicarskoj odobrena 'komora za samoubistvo': "Ne boli i sve je gotovo za 30 sekundi"

Pravo na smrt je etičko ili institucionalno pravo pojedinca da počini samoubistvo ili da se podvrgne dobrovoljnoj eutanaziji. Posjedovanje ovog prava se često podrazumijeva da osobi koja boluje od terminalne bolesti može biti dopušteno da počini (potpomognuto) samoubistvo ili da odbije liječenje koje odgađa smrt.

Pitanje ko treba biti ovlašten da provodi ove odluke je često u središtu rasprave, no jedna organizacija, upravo iz Švicarske, želi dodati 'novi nivo' težine ovoj diskusiji.

Naime, njihova je ideja da dozvole pacijentima da se ubiju sami, pritiskom na tipku.

Exit International, neprofitna organizacija posvećena zagovaranju potpomognutog samoubistva, razvila je 3D isprintanu komoru za samoubistvo nazvanu - Sarco, piše 

Kapsula je nedavno dobila zakonsko regulatorno odobrenje u Švicarskoj, a trebala bi biti lansirana u zemlji sljedeće godine.

Sarco omogućuje pacijentima da udobno leže unutra.

Kada su spremni umrijeti, pritisnu tipku koji puni komoru plinom dušikom, što rezultira, kako neprofitna organizacija tvrdi, bezbolnom smrću zbog nedostatka kisika u trajanju od 30 sekundi.

"Nema panike, nema osjećaja gušenja", izjavio je dr. Philip Nitschke, osnivač Exit Internationala, za SBC.

Komora se također može transportirati na različita mjesta, omogućujući pacijentima da odaberu gdje žele umrijeti - poput plaže, šume ili vlastitog doma.

No, dio koji najviše podiže obrve javnosti, jeste njihov cilj da iz procesa potpomognutog samoubistva isključe ljekare. Naime, kako biste mogli imati medicinski potpomognuto samoubistvo u Švicarskoj, morate imati ljekarsko odobrenje, nakon testa mentalne sposobnosti, a ljekar prepiše tekući lijek koji može ubiti čovjeka za dvije do pet minuta.

Međutim, Exit International želi kreirati "online test mentalne sposobnosti" koji bi kontrolirala vještačka inteligencija.

Ako "prođete" taj test, od njih bi dobili kod koji omogućuje pristup komori. Međutim, to je još uvijek u konceptualnim fazama.

"Želimo ukloniti svaku vrstu psihijatrijskog pregleda iz procesa i omogućiti pojedincu da sam kontrolira metodu", rekao je Nitschke za švicarsku javnu televizijsku.

Potpomognuto samoubistvo i eutanazija još uvijek su izuzetno kontroverzna pitanja diljem svijeta.

Izvor: (radiosarajevo.ba)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš