Škola u vreme pandemije, 2020. godina najteža za obrazovni sistem

Prethodna, 2020.godina, smatra se najtežom za obrazovni sistem, ali čelnici institucija kažu da je, uprkos poteškoćama, obrazovni proces tokom godine pandemije, ipak bio uspešan, prenosi RTK.

Škola u vreme pandemije, 2020. godina najteža za obrazovni sistem

Zatvaranje škola bila je jedna od prvih donetih mera i odluka da bi se sprečilo širenje pandemije kovida-19 na Kosovu.

Učenici su drugo polugodišter školske 2019/2020 završili van školskih klupa. U škole su se vratili u ​​septembru, kada je nastava organizovana na osnovu tri scenarija.

U školama u kojima se nastavni proces odvijao prema scenariju A, koji je podrazumevao pohađanje časova u školama, učenici i nastavnici su bili obavezni da nose zaštitne maske i da drže distancu dok borave u učionicama.

Održavanje nastave sa maskama, česta promena scenarija učenja, samo su neki od izazova koje su učenici imali tokom prošle godine.

Jora Maloku, učenica 7. razreda škole "Faik Konica“ u Prištini, priznala je da joj je škola tokom 2020. godine bila veoma naporna.

"Ova godina je bila malo teža od ostalih. Ova godina je za mene bila malo zamornija od ostalih. Svi smo proveli polugodište drugačije nego što smo navikli“, kaže ona.

I Joni Hiseni, učenik 8. razreda, se slaže da je prošla godsina bila izazovna.

"Suočavali smo se sa raznim izazovima, jer internet nije uvek funkcionisao ili smo imali nekih tehničkih problema, ali prevazišli smo ih. Mislim da je bilo bolje da smo nastavu slušali u školama, nego onljan“, kaže on.

Sa druge strane, roditeli su se suočavali sa drugim problemima.

Špresa Kusari, koja ima dvoje dece u osnovnoj školi, kaže kako je najveći izazov za roditelje bio obezbediti svu tehnološku opremu potrebnu za praćenje nastave.

"Najteže je bilo kada oba moja deteta imaju nastavu u isto vreme. Tada je smo obezbedili dva računara, ikoje smo morali da stavimo u dve odvojene prostorije. Zamislite kako je bilo onim roditeljima koji nisu bili u finansijkoj migućnosti da to obezbede, a recimo imaju i više od dvoje dece" rekla je ona.

Smatra, bez obzira na uvek prisutan strah od zaraze koronavirusom, da je, ipak deci mesto u školskim klupama.

Istog stava su i nastavnici koji se slažu da je, uprkos poteškoćama, nastava u školama efikasnija.

"Bilo je to verovatno najizazovnije vreme, istina je da smo od tada imali raznih poteškoća, bile su to potpuno nove okolnosti“, rekla je Donika Džemajli, nastavnica istorije.

Kako bi zaštitila učenike od zaraze, sve vreme je nosila zaštitnu masku, a kako je naglasila, isto je tražila i od učenika, uz podrazumevano poštovanje socijalne distance.

Ipak, koliko god da su se svi trudili da poštuju propisane mere, psiholog Arian Musljiu, kaže da institucije nisu obraćale pažnju na mentalno zdravlje učenika i nastavnika.

"Kada govorimo o aspektu mentalnog zdravlja, znamo da je pandemija  prouzrokovala porast anksioznosti, depresije i stresa. S obzirom na to da su mere vlade, odnosno Ministarstva prosvete i nauke bile usmerene na fizičko zdravlje, mentalno zdravlje nastavnika i učenika je zanemareno", rekao je Musljiu.

Iz resornog ministarstva, poručuju da su svi aspekti, s obzirom na situaciju, ipak bili obuhvaćeni.

Ministar obrazovanja i nauke Rame Ljikaj kaže da su relevantne institucije dale sve od sebe.

"Zbog okolnosti u kojima se nalazimo nije izgubljena godina, sve smo pomno pratili, išao sam u škole, i na licu mesta sam sve uverio da sve funkcioniše onako kako je to bilo propisano", rekao je Ljikaj.

Od početka školske 2020/2021. godine, Ministarstvo zdravlja objavilo je da je na kovid-19 testirano 10.823 nastavnika, od kojih je pozitivno bilo njih 1.615. U istom periodu, testirano je 6.792 učenika, od kojih je na kovid-19 bilo pozitivno njih 1.173.

Prema školskom kalendaru, nastava na Kosovu trebalo je da se završi 24. decembra 2020. i započne 8. januara 2021. godine, ali je prvo polugodište završeno 18. decembra,a počeće 18. januara.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš