Skandinavski narodi su najsrećniji na svetu zbog četiri jednostavna pravila

Israživanja već nekoliko godina zaredom Norvežane, Dance i Šveđane svrstavaju u sam vrh najsrećnijih nacija na svetu. Sjajan životni standard sigurno doprinosi tome, ali nije sve u parama i Skandinavci su sjajan primer za to. Oni se pridržavaju četiri zlatna pravila koja i mi možemo da primenimo.

Skandinavski narodi su najsrećniji na svetu zbog četiri jednostavna pravila

1. Skromnost i poštovanje drugih

Čuveni Zakon grada Jantea jeste fiktivan zakon iz književnosti, ali je kultura mnogih skandinavskih mesta takva da ga se pridržavaju. U pitanju je set pravila po kojima niko ne treba da se ističe, a između ostalog tu je zapisano: 1. Nemoj misliti da si neko i nešto; 2. Nemoj misliti da si dobar kao mi; 3. Nemoj misliti da si pametniji od na; 4. Nemoj da umisliš da si bolji od nas; 5. Ne bi trebalo da se smeješ nama... Ukratko, u pitanju je set pravila kojima se ograničava arogancija, pa iako se i sami Skandivaci ponekad šale na taj račun - činjenica je da su kod njih skormnost i poštovanje prema drugima jako izraženi.

2. Balansiranje posla i porodice

Za razliku od Amerike, u kojoj je često normalno da radite 12 sati dnevno, u Skandinaviji se velika većina kancelarija zatvara tačno u pet sati popodne. Ovo posebno važi za Dance. Kod njih prekovremeni rad nije na ceni, jer smatraju da se na taj način umanjuje produktivnost radnika, posebno na duge staze. Štaviše, u Švedskoj su neke firme već prešle na radno vreme od šest sati i pokazalo se da su radnici tako produktivniji. Zato Skandinavci imaju vremena da uživaju sa porodicom, pa su parkovi često puni roditelja sa decom.

3. Porodična okupljanja

Jedna reč - hygge. Ne postoji tačan prevod za ovu dansku reč, koja označava onaj divan ušuškan osećaj u kom možete da uživate sa porodicom i prijateljima. Sedite pored kamina u mekanom džemperu, u zagrljaju voljenih ljudi, smejete se i pijuckate vino - e, to je hygge. Hygge je super, samo ga mi često zaboravljamo.

4. Realna očekivanja

Malen Ridal je u knjzi "Srećan kao Danac" razmatrala neke od razloga zbog kojih su Skandinavci tako srećni ljudi - i došla je do zaključka da je jedan od razloga to što su veoma realni. Oni imaju tu sposobnost da stvore realistična očekivanja i ciljeve, ali da u isto vreme nastave da maštaju i sanjaju i da, što je jako bitno, shvate razliku između ta dva.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš