Redža: Težak položaj lokalnih medija nevećinskih zajednica na Kosovu

Lokalni mediji na Kosovu teško finansijski opstaju zbog malobrojne publike, a predsednik Udruženja novinara Kosova Džemajlj Redža kaže da mediji nevećinskih zajednica još teže postižu finansijsku održivost, prenosi Ekonomija onlajn.

Redža: Težak položaj lokalnih medija nevećinskih zajednica na Kosovu

On je to rekao na skupu Udruženja novinara Kosova na temu "Mehanizmi za finansiranje medija na jezicima etničkih manjina", posvećenom održivosti lokalnih medija nevećinskih zajednica.

Redža je rekao da lokalne medije većinske zajednice uglavnom finansiraju opštine, a da to dovodi u pitanje njihovu nezavisnost.

"Očigledno za sve lokalne medije finansijska održivost je dovedena u pitanje i to je veoma teško. Ali ovo postaje još teže kada su u pitanju mediji u zajednici koji su još manji ili imaju manju publiku i shodno tome imaju veoma ograničena finansijska sredstva", rekao je Redža.

Najavio je da će Udruženje novinara Kosova i OEBS uskoro pokrenuti projekat čiji je cilj motivisanje i podrška lokalnim medijima na Kosovu da budu vidljiviji.

Pojektni službenik u projektu Saveta Evrope "Sloboda izražavanja i sloboda medija u jugoistočnoj Evropi – JUFREKS" Gresa Musljiu izrazila je zadovoljstvo što su zajedno sa Udruženjem novinara Kosova odlučili da se pozabave važnom i veoma osetljivom temom.

"Tokom ovih šest godina, projekat 'JUFREKS' uspeo je da realizuje niz aktivnosti u saradnji sa različitim partnerima, uključujući Udruženje novinara Kosova. Ali to je prvi put da je fokus na lokalnim medijima", rekla je Musljiu.

Viši programski referent u Nacionalnom demokratskom institutu (NDI) Nikola Đaković, rekao je da će većina medija izveštavati iz perspektive svojih zajednica.

"Kada govorimo o nekim istraživanjima koja je NDI uradio, oni su ograničeni u radu, kako u pogledu finansiranja, tako i u pogledu kadrova i zaposlenih", rekao je Đaković.

On je rekao da kada govorimo o prenošenju informacija iz albanskih i srpskih medija, onda imamo velika ograničenja iz političkih razloga.

"Imamo poverenje i nepoverenje u razne medije, albanska zajednica veruje medijima na albanskom jeziku, dok srpska veruju beogradskim medijima", rekao je Đaković.

Izvršna direktorka Asocijacije nezavisnih elektronskih medija Kosova Ardita Zejnulahu rekla je da mediji koji emituju sadržaj na jezicima manjina funkcionišu u dva oblika, bilo kao registrovana preduzeća ili kao nevladine organizacije.

"Ono što izuzetno otežava situaciju manjinama koje emituju uglavnom na srpskom, bosanskom, romskom je skoro nepostojeće tržište za ove medije. Svedoci smo da je tržište za lokalne medije uopšte i veoma ograničeno, jer svi teže da se oglašavaju u nacionalnim medijima", rekla je Zejnulahu.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš