Produžen rok za verifikaciju diploma

Vlada Kosova donela je odluku da produži mandat Komisiji za verfikaciju diploma za još jednu godinu. Vlasnicima diploma sa prištinskog Univerziteta sa sedištem u Severnoj Mitrovici data je nova šansa da verifikuju svoje stečeno znanje, što im je neophodno za rad u kosovskim institucijama.

Produžen rok za verifikaciju diploma

Novom uredbom formirana je radna grupa koja će se baviti proširenjem mandata ove Komisije, uključujući period od 1999 do 2001. godine, a u sam proces verifikacije biće uključene i visoke škole koje nisu bile obuhvaćene prvom uredbom.

"Nažalost u ovom trenutku nismo bili u mogućnosti da njen mandat proširimo, ali svakako da ćemo na tome raditi do septembra meseca. Po poslednjim podacima koje imam procesuirano je oko 520 zahteva, 369 zahteva je do ovog trenutka odobreno. Sama činjenica da tu postoji taj neki manjak od 100 diploma koje nisu verifikovane, govori o tome da ova uredba nije potpuna i da ne obuhvata period od 1999 do 2001 godine. Ljudi koji su završili više škole takođe su aplicirali za verifikaciju diploma i nismo bili u mogućnosti da zbog samog mandata izađemo im u susret, ali ja se nadam da ćemo do 1 septembra imati konkretne rezultate po tom pitanju", istakao je direktor kancelarije za pitanje zajednica Ivan Tomić.

Na Kosovu funkcionišu nekoliko kancelarija, tačnije u Gračanici, Ranilugu i Severnoj Mitrovici, a ono što se od samih studenata traži jesu osnovna dokumenta.

"Ono što je bitno jeste da popune aplikaciju, da donesu overenu kopiju diplome, kao i overenu kopiju o položenim ispitima, kopiju lične karte i ukoliko imaju kopiju diplomskog rada. Taj proces se nastavlja i traje u proseku od mesec do dva i na kraju se dobija potvrda fakulteta da li su ili nisu izdali tu diplomu, ukoliko jesu, student dobija uverenje kojim se potvrđuje da je legalno stekao svoje zvanje", rekao je Tomić.   

Mirjana Marinković je diplomirani novinar. Ona je završila žurnalistiku na filozofskom fakultetu u Severnoj Mitrovici i uskoro će predati zahtev za verifikaciju diplome.

"Itekako mi znači to što su produžili rok i planiram narednih dana da to odradim. Nama koji radimo pri kosovskim institucijama verifikascija diploma je neophodna, tako da je to i poruka za sve ostale da to odrade, jer je pre svega besplatno, što možda kasnije neće biti, da li će i dalje postojati taj proces i to je pitanje, tako da ovaj produženi rok svima puno znači, i svi mi koji smo završili studije treba to i da odradimo", istakla je novinarka Mirjana Marinković.

Prema rečima Tomića ono što je bilo značajno za prvu godinu procesa verifikacije diploma, jeste da su za verifikaciju diploma aplicirali i studenti iz drugih zajednica, koji su se školovali u Severnoj Mitrovici. Takođe, on ističe da se podnosioci aplikacija suočavaju sa raznovrsnim tehničkim problemima kao što je notarizacija njihovih dokumenata.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš