Otvoren konkurs EU za istraživačko novinarstvo

Savet za štampu Kosova objavio je danas konkurs EU za istrazivačko novinarstvo za dostignuća u 2015. godini. Konkurs traje do 31. marta 2016. godine, a ovogodišnji nagradni fond iznosi 10.000 evra i biće nagrađena do tri najbolja učesnika.

Otvoren konkurs EU za istraživačko novinarstvo
Za nagradu se mogu nominovati istraživačke priče koje su objavljene, ili emitovane u medijima na Kosovu na srpskom jeziku, jezicima manjina, ili međunarodnim jezicima. U okviru konkursa uvedena je i nova kategorija - nagrada za najbolju priču mladog istraživačkog novinara. 

Za ove nagrade mogu da konkurišu istraživačke priče objavljene u periodu između 1. januara i 31. decembra 2015. godine, koje izveštavaju o društvenim temama u vezi sa zloupotrebom moći i osnovnih ljudskih prava, korupcijom i organizovanim kriminalom na Kosovu, a sa kojima javnost na drugi način ne bi bila upoznata.

Za nagradu EU mogu da konkurišu, takođe, priče koje su objavljene, ili emitovane u bilo kom mediju na Kosovu - štampanom, radio, TV, onlajn mediju, ili njihovoj kombinaciji.

Za nagradu može biti nominovan novinar, ili grupa novinara. Konkurs je otvoren za sve profesionalne novinare koji su zaposleni, ili na neki drugi način angažovani u medijima (na primer, zaposleni na neodređeno vreme, honorarno angažovani/frilenseri, samostalni novinari, ili slično), dok nominacije za istraživačke priče objavljene u medijima na Kosovu koje nisu objavljene na srpskom jeziku treba da prati odgovarajući prevod na srpski jezik.

Na osnovu odluke Evropske komisije, u ovaj konkurs uvedena je i nova kategorija - nagradu za najbolju priču mladog istraživačkog novinara, dok se oni koji se kvalifikuju za ovu priču, istovremeno kvalifikuju za opštu nagradu.

Individualne nagrade se kreću u rasponu od 3.000 do 5.000 evra, dok nagrada za kategoriju "Najbolja priča mladog istraživačkog novinara” iznosi 3.000 evra. 

O nagradi

Nagrada EU za istraživačko novinarstvo ima za cilj da istakne i promoviše izuzetna dostignuća istraživačkih novinara, kao i da unapredi vidljivost kvalitetnog istraživačkog novinarstva u Zapadom Balkanu (Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu, Makedoniji, Crnoj Gori) i Turskoj.

Nagradu je ustanovio Generalni direktorat za proširenje Evropske komisije u skladu sa Strategijom za proširenje EU koja prepoznaje izraženu potrebu za obezbeđivanje slobode govora u medijima, kao i za podršku istraživačkom novinarstvu u praćenju reformskog procesa i održavanju istorijskog zamajca ka pridruživanju EU.

Nagrada EU za istraživačko novinarstvo dodeljivaće se svake godine, u naredne tri godine - 2015. godine (nagrada za istraživačko novinarstvo i dostignuća u 2014. godini), 2016. godine (za dostignuća u 2015. godini) i 2017. godine (za dostignuća u 2016. godini).

Ukupan nagradni fond za sve tri godine iznosi 210.000 evra. Godišnji nagradni fond iznosi po 10.000 evra i biće nagrađeno po 1 do 3 novinara u Albaniji, Bosni i Hercegovini, na Kosovu, u Makedoniji, Crnoj Gori i Turskoj. Fond za pojedinačne nagrade iznosi od 3.000 do 5.000 evra.

Procesom dodele nagrade upravlja regionalno partnerstvo organizacija civilnog društva pod vođstvom Mirovnog instituta iz Ljubljane, koje je za ovaj zadatak odabrala Evropska komisija. Evropska komisija će nadgledati i odobravati svaki važan korak u procesu dodele nagrade.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš