Olakšan upis na fakultete za nevećinske zajednice

Budući studenti iz nevećinskih zajednica koji nameravaju ove godine da upišu neki od fakulteta na kosovkim javnim univerzitetima, na kojima se predavanja održavaju na albanskom jeziku, imaće veći broj rezervisanih mesta, kao i druge afirmativne mere među kojima i polaganje prijemnog ispita na maternjem jeziku.

Olakšan upis na fakultete za nevećinske zajednice

Studenti i predstavnici nevećinskih zajednica već se godinama žale da određeni broj rezervisanih mesta na kosovskim univerzitetima popunjavaju albanski studenti. Kako bi se takvoj praksi stalo na put, Ministarstvo obrazovanja je usvojilo administrativno uputstvo u cilju preciziranja Zakona o visokom obrazovanju i uvođenja reda prilikom upisa.

Zamenik kosovskog ministra obrazovanja Usmen Baldži kaže da su predvideli mehanizam potvrđivanja nacionalne pripadnosti studenata.

„Ove godine će to raditi Konsultativni savet za zajednice pri kancelariji predsednika Kosova, zajedno sa poslanicima u skupštini Kosova iz nevećinskih zajednica. Poslanici će samo imati obavezu da zahteve studenata koji se upute Savetu za zajednice potvrde i potpišu, da li je određeni brucoš pripadnik te zajednice ili nije, kako bi izbegli malverzacije koje su nam se dešavale svih prošlih godina“, rekao je Baldži.

Administrativno uputstvo, osim što garantuje primenu zakonom već datih prava, donosi i neke nove afirmativne mere. Povećan je broj mesta, pa će tako od jeseni 12 odsto biti rezervisano za studente iz nevećinskih zajednica, podeljenih kao u skupštini: 3% bošnjačkoj, 2% turskoj, 2% aškalijskoj, 1% romskoj, egipćanskoj, goranskoj i srpskoj, a po 0,5% zajednici Crnogoraca i Hrvata.

„Prvi put u zvaničnom dokumentu se spominju ove dve zajednice. Očekujemo u budućnosti da se i hrvatska i crnogorska zajednica uključe u obrazovanje na Kosovu“, dodao je Baldži.

Tako se na mala vrata najavljuje i obećano ustavno priznavanje ove dve zajednice. A zašto se srpskoj zajednici koja u skupštini ima 10 mesta, garantuje samo 1%?

„Srpska zajednica na Kosovu ima i svoj Univerzitet na srpskom jeziku u Severnoj Mitrovici i onda 1% važi za Srbe van Univerziteta u Severnoj Mitrovici. Ove kvote će važiti za druge zajednice koje su manjinske na Univerzitetu u Severnoj Mitrovici kada on bude integrisan u kosovski sistem“, pojasnio je zamenik ministra.

Ove kvote će se primenjivati i prilikom dobijanja socijalne pomoći, mesta u domu i menzi.

Još jedan od problema je bio prijemni ispit.

„Ono što do sada nije bilo je prevod testova za nevećinske zajednice na njihov maternji jezik. Takođe, Romi, Aškalije i Egipćani će imati popust u prolaznosti na prijemnom ispitu u pragu znanja. Tako da ako većinska zajednica ima prag znanja 100, Romi, Aškalije i Egipćani će imati prolaznost sa 35%“, kazao je Baldži.

Prijemni na maternjem će olakšati upis, ali zanje albanskog je neophodno, jer se nastava održava samo na ovom jeziku.

Takođe, univerziteti će sada biti u obavezi da raspišu dva roka za polaganje prijemnog, i treći ukoliko rezervisana mesta ostanu upražnjena.

Ovaj podzakonski akt je korak ka povećanju broja upisanih studenata iz nevećinskih zajednica, a donet je u dogovoru sa civilnim društvom, poslanicima iz nevećinskih zajednica, međunarodnim organizacijma i ambasadama.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš