(Ne)sprovođenje reciprociteta kod školskih udžbenika

Dok su kosovski zvaničnici saopštili da su uveli recipročne mere na ulazak srpskih udžbenika na Kosovu, kao odgovor na to što kosovski udžbenici nisu isporučeni albanskoj deci u Preševskoj dolini, odgovorni za obrazovanje na srpskom jeziku na Kosovu kažu da do sada nije bilo problema kada je u pitanju snabdevanje udžbenicima iz Srbije.

(Ne)sprovođenje reciprociteta kod školskih udžbenika

S druge strane, u Bujanovcu kažu da način na koji se u školama odvija nastava predstavlja kršenje ljudskih prava, te se kosovske vlasti pozivaju da stoje iza reciprociteta.

Kosovski zvaničnici navode da su zabranili ulazak srpskih udžbenika na Kosovu od septembra 2015. godine, kao odgovor na to što Srbija nije dozvolila da kosovski udžbenici od prvog do devetog razreda na albanskom jeziku budu uručeni albanskoj deci u Preševskoj dolini.

Jedan takva isporuka u vidu donacije sa preko 100.000 kosovskih udžbenika vraćen je nedavno sa granice odlukom kosovskih vlasti, zato što je istekao šestomesečni zakonski rok boravka na graničnom terminalu.

Kako je izjavio kosovski ministar obrazovanja, Arsim Bajrami, Srbija je odugovlačila proces isporuke kosovskih udžbenika koji su se na granici nalazili od septembra prošle godine.

I pored dobre volje međunarodne zajednice oko ovog pitanja, budući da se o ovome razgovaralo i u Briselu, đacima u Preševu nije omogućeno da uče iz udžbenika.

Kao reakcija na takvo ponašanje Srbije, ministarstvo je podnelo zahtev Carini i Policiji Kosova da ne dopuste uvoz srpskih udžbenika na Kosovu bez odobrenja ministarstva.

"Ministarstvo obrazovanja Kosova je odlučno da stoji iza ovog reciprociteta i traži od izvršnih agencija, carine i policija, da spreče ulazak bilo kakvog školskog udžbenika na Kosovu, sve dok naši udžbenici ne stignu na planiranu destinaciju", kazao je Bajrami. 

Na osnovu zahteva Ministarstva od 25. septembra, Carini se nalaže da ne dopusti "da nijedan školski udžbenik iz Srbije ne uđe na Kosovo bez prethodnog odobrenja kosovskog ministarstva".

Iz Carine Kosova kažu da je ovaj zahtev kosovskog Ministarstva ispoštovan.

Portparol carine, Adriatik Staviljeci, u izjavi za RSE navodi da je carina od trenutka donošenja odluke sprečila ulazak srpskih udžbenika na Kosovu.

"Sa sigurnošću vam mogu reći da se u depou carine u Mitrovici već nalazi jedna količina školskih udžbenika iz Srbije kojoj nije dozvoljen ulazak na Kosovo", kaže Staviljeci, te dodaje:

"Sve knjige koje su prošle preko carine, nad kojima je izvršena carinska kontrola, su zadržane. To se može proveriti i u depou u Mitrovici. U izveštajima se navodi da su knjige zadržane i prošle godine."

Međutim, regionalni načelnik školske uprave Ministarstva prosvete Srbije na Kosovu, Predrag Stojčetović, u izjavi za RSE kaže da do sada nije bilo problema sa snabdevanjem školskih udžbenika iz Srbije.

"Do sada nije bilo nikakvih problema, išlo je sve normalno. Nikakvih problema nismo imali u snabdevanju do sada. Naravno, po proceduri koja je dogovorena. Ja ne znam kakvi su ti dogovori. Za mene je važno da su ti udžbenici stizali na vreme do učenika i da nije bilo problema", ističe Stojčetović.

Predrag Stojčetović, međutim, naglašava da je samo tokom poslednjeg meseca sprečen ulazak promotivnih udžbenika za narednu školsku godinu koji su škole i roditelji trebali pregledati.

"Ti kompleti, to je negde po tri-četiri kompleta kako kojeg izdavača, su na prelazu oduzeti, odnosno nalaze se na terminalu u Kosovskoj Mitrovici. Nismo uspeli da ih preuzmemo, stvarno ne znam iz kojih razloga", kazao je Stojčetović.

Inače, zakoni na Kosovu dopuštaju da škole u kojima se odvija nastava na srpskom jeziku rade po planu i programu Republike Srbije.

Što se tiče albanske dece u Preševskoj dolini, predsednik opštine Bujanovca, Nagip Arifi, za RSE je objasnio da način na koji deca u Preševu i Bujanovcu pohađaju nastavu predstavlja kršenje osnovnih ljudskih prava.

"Učenici osnovnih škola nemaju udžbenike, a o srednjoškolcima da ne govorimo. Profesori predaju kao da su u 19. veku. Oni predaju, a učenici pišu. Knjiga nema. Još jednom bih apelovao na to da, ukoliko je Vlada Kosova donela odluku o reciprocitetu, neka je onda sprovede. Srbija samo na taj način može da prizna prava manjina", zaključio je Arifi.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš