Nastavnici odlučuju: Obustava nastave sljedeće nedjelje?

Ujedinjeni sindikat obrazovanja, nauke i kulture (USONK) prije nekoliko dana najavio je prekid nastavnog procesa ukoliko nastavnici budu saglasni i odobre obustavu nastave putem podjeljenih formulara.

Nastavnici odlučuju: Obustava nastave sljedeće nedjelje?

Zahtjev USONK-a, koji je predstavljen u formularima proslijeđenim po školama je povećanje plata za četiri posto u visini plate premijera.

Predsjednik USONK-a Rrahman Jashari je za portal "Indeksonline" rekao da kada se proces prikupljanja formulara završi, biće sazvan sastanak Upravnog vijeća USONK-a i odlučiće se o daljnim koracima.

"Počeli su pristizati prvi formulari, diskutovalo se po školama i vjerujem da će polovinom naredne sedmice ovaj proces biti potpun. Poslije toga, ja sam ovlastio Upravno vijeće USONK-a, koje je sastavljeno od predstavnika svih opština i univerziteta, da na osnovu formulara analizira i na temelju stavova članstva odluči što dalje činiti", rekao je Jashari.

Prema riječima Jasharija, oni su razmatrali svoje zahtjeve i u saradnji sa vladom pokušavaju riješiti probleme, ali ako se to ne dogodi, biće preduzeti drugi koraci.

"Obično razmatramo i konstantno smo u dijalogu sa vladom i trudimo se da se prevaziđu problemi. Međutim, ako nema rezultata, Upravno vijeće je ono koje će odlučiti šta dalje, a kada govorim o pitanju plata, imamo saglasnost sa Ujednjenim sindikatom Kosova da djelujemo onako kako bude odlučeno.

Kada govorimo o obrazovanju, mi imamo nadležnosti i bićemo angažovani i na druge načine kako bismo realizovali naše ciljeve", rekao je on.

Inače, vrijedi pomenuti da je raspodjela formulara za nastavnike započela početkom drugog polugodišta, a sredinom sljedeće sedmice očekuje se da će se prikupljati i donijeti odluku o obustavi nastave.

Izvor: (info-ks.net)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš