Na Univerzitetu u Prištini ogorčeni zbog predloga Đurića

Zaposleni i studenti na Univerzitetu u Prištini sa privremenim sedištem u Mitrovici zahtevaju smenu direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marka Đurića zbog njegovog predloga da Vlada Srbije ukine svih 10 fakulteta Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Severnoj Mitrovici, saopšteno je danas.

Na Univerzitetu u Prištini ogorčeni zbog predloga Đurića

Zaposleni su sa ogorčenjem i nevericom primili vest o Đurićevom predlogu upućenog Ministarstvu obrazovanja, nauke i tehnološkog razvoja, da Vlada Republike Srbije u tehničkom mandatu donese odluku o ukidanju svih deset fakulteta Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Severnoj Mitrovici i osnivanju "integrisanog Univerziteta u Mitrovici".

Predlog su ocenili protivzakonitim i uvredljivim.

Nepodeljeno je mišljenje da bi donošenje ovakve odluke imalo nesagledive posledice po opstanak Univerziteta u Prištini kao jedne od ključnih preostalih institucija Republike Srbije na Kosovu i da ona predstavlja korak ka integrisanju ovog Univerziteta u sistem Kosova.

Sprovođenje takve odluke dovelo bi do gubitka posla velikog broja zaposlenih nastavnika, saradnika i administrativnih radnika, a ostvarivanje prava studenata bilo bi trajno dovedeno u pitanje a potom i onemogućeno.

Pogotovo je uvredljivo obrazloženje na kome se zasniva pomenuti predlog a u kome se navodi "da na Univerzitetu u Prištini ne postoje organi upravljanja", što je notorna laž jer su izbori za organe upravljanja i njihovo konstituisanje obavljeno u predviđenim zakonskim rokovima i u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju Republike Srbije, navedeno je u saopštenju.

U predlogu, takođe, piše da "trenutno stanje na Univerzitetu šteti interesima studenata ali i sistemu visokog obrazovanja Republike Srbije u celini", a da se ne navodi ni jedan konkretan argument za takvu konstataciju.

Naprotiv, na Univerzitetu je, u skladu sa važećim propisima Republike Srbije, sprovedena reakreditacija studijskih programa a Ministarstvo prosvete Republike Srbije, koje je jedino nadležno za sprovođenje upravnog nadzora, nije konstatovalo ništa od onoga što u pomenutom predlogu proizvoljno navodi gospodin Marko Đurić.

Zaposleni se pitaju čije interese ovakvom inicijativom, kojom vređa instituciju Univerziteta u Prištini, sve zaposlene i studente, štiti gospodin Marko Đurić?

Da li se pokušajem da se na čelo Univerziteta, uz drastično kršenje njegove autonomije, postave kompromitovani kadrovi koji će poslušno sprovesti ukidanje Univerziteta, uvodeći ga u sistem Kosova, štite interesi Republike Srbije i srpskog naroda na Kosovu, ili pak nečiji privatni interesi i interesi Republike Kosovo ?

Posebno je zabrinjavajuće što se ovakav predlog upućuje Vladi u tehničkom mandatu, koja prema Zakonu o Vladi, ne može donositi propise, izuzev ako se radi o potrebama države.

Ako je zaista i reč o potrebama države, nejasno je kako su se one naprasno pojavile neposredno pre održavanja izbora u Republici Srbiji, čime se šalje uznemiravajuća poruka Srbima na Kosovu.

Zaposleni pozivaju ministra prosvete, Srđana Verbića da odbaci ovaj nezakoniti predlog a članove Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje, da ne daju saglasnost na ovaj skandalozan predlog.

Zaposleni i studenti na Univerzitetu u Prištini sa privremenim sedištem u Mitrovici, najavljuju, kako su saopštili, pravnu borbu protiv ovog predloga, ali i proteste i zahtevaju smenu direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marka Đurića zbog ovog protivzakonitog i uvredljivog predloga, koji je Đurić zvanično uputio ministru Verbiću 21. marta.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš