Na Kosovu u toku kampanja "16 dana aktivizma"

Na Kosovu je u toku kampanja „16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja” koja ima za cilj i podizanje svesti o sprečavanju i zaustavljanju nasilja nad ženama i devojkama. Članice Centra za rodne studije učestvuju u ovoj kampanji i poručuju ženama, da prijave bilo koji vid seksulanog uznemiravanja.

Na Kosovu u toku kampanja "16 dana aktivizma"

Žene u svetu svakodnevno doživljavaju neki vid seksualnog uznemiravanja, na ulici, poslu ili putem interneta. Ono je prisutno i na Kosovu, naročito na radnom mestu, kaže izvršna direktorka Centra za rodne studije Luljeta Demoli. Seksualno uznemiravanje na Kosovu je krivično delo, pojašnjava Demoli.

“Građani nemaju dovoljno infomacija koliko je to delo kažnjivo, šta se dešava po tom pitanju, kome treba da se obrate. Ako je neko žrtva seksulanog uznemiravanja treba da se obrati policiji, ako im se desi na ulici, radnom mestu, mogu da se obrate nadležnim licima”, kaže izvršna direktorka Centra za rodne studije Luljeta Demoli.

Blagica Radovanović iz NVO “Santa Marija” kaže da je ovo pitanje zakonom regulisano, ali je problem, što se zakon ne primenjuje.

“Na Kosovu nisu ojačani mehanizmi da bi se pomoglo ženama, žene još uvek ne govore dovoljno javno o tom problemu nego prosto osećaju da su one krive kada su seksualno uznemiravane, treba dosta vremena i ulaganja, da se ovaj problem reši”, poručila je Blagica Radovanović iz NVO “Santa Marija”.

Naše sagovornice popručuju da im je cilj podizanje svesti i informisanje građana, kako i na koji način da prijave seksualno uznemiravanje.

“Seksualno uznemiravanje se u celom svetu više dešava ženama, jer se nalaze u nepovoljnijem položaju u društvu, podložnije su dominaciji, teže im je da prijave kada su na nižim pozicijama, postoji strah da prijave seksualno uznemiravanje”, kaže izvršna direktorka Centra za rodne studije Luljeta Demoli.

“Moraju same da prepoznaju i da donesu odluku da li će o tome da pričaju i prijave. Institucije koje postoje u njihovim opštinama, a to su Centar za socijalni rad, tu postoje službe, NVO, a postoj i u policijskim stanicama služba, neka pokušaju, ali prvenstveno moraju da raščiste same sa sobom, da donesu odluku da li žele da izađu iz tog pakla i da potraže ono malo pomoći koja može da im se pruži i da krenu napred”, poručila je Blagica Radovanović iz NVO “Santa Marija”.

Mreža žena Kosova u svom izveštaju “Seksualno uznemiravanje na Kosovu“ objavljenom još 2016. godine je navela da je 48,5% stanovnika doživelo neki oblik seksualnog uznemiravanja u životu, od toga je 77 odsto žena. Inače, službenici Kosovske policije u poslednje tri godine zabeležili su tri slučaja seksualnog nasilja. Istovremeno, zbog seksualnog uznemiravanja u poslednje tri godine uhapšeno je i 6 pripadnika policije, kojima je preporučena mera suspenzije s posla, sopštilo je Policijski inspektorat Kosova, preneli su prištinski mediji.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš