MONT objavio konkurs za dodjelu stipendija za studente

Ministarstvo obrazovanja, nauke i tehnologije objavio je konkurs za dodjelu stipendija za akademsku 2016/17, za studente iz redova manjinskih zajednica, a koji studiraju na javnim univerzitetima.

MONT objavio konkurs za dodjelu stipendija za studente

Inače, ovo je druga godina od kako MONT iz svog budžeta dodjeljuje stupendije istaknutim studentima. Visina mjesečne stipendije će iznostiti  oko 50 eura. Predviđeno je da se odjednom isplate stipendije za 10 mjeseci.

Zamjenik ministra obrazovanja Usmen Baldži, u izjavi za Radio Kosovo 2, program na bosanskom jeziku, kazao je da je u pitanju još jedna afirmativna mjera putem koje ministartvo već dvije godine studentima na Kosovu daje stipendije.

Ranije to nije bila praksa zbog ograničenog budzeta dok su se zadnje dvije godine štednjom budžeta stekle mogućnosti raspisivanja konkursa za dodjelu stipendija.

“Ovo je treći konkurs ove godine. Prvi je bio za zajednicu Roma, Aškalija i Egipćana. U pitanju je bilo stpendiranje učenika srednjih skola i studenata. Zatim smo imali jedan opšti konkurs na koji su se mogli prijaviti studenti svih zajednica a koji su imali prosjecnu ocjenu 9.5 i više. Na tom konkursu prijavili su se i kandidati  iz nevećinskih zajednica, medju kojima je 12 Bošnjaka dobilo stupendiju. I sada ovih dana, tačnije, krajem prošle sedmice raspisali smo konkurs koji je namijenjen samo za pripadnike manjinskih zajednica i prosjek ocjena koji se traži  nije više 9.5 već on minimalno treba iznositi 8.00, a što je predvidjeno Administrativnim upustvom. Konkurs je objavljen na službenoj stranici MONT-a i tim putem se kandidati mogu informisati o daljim uslovima konkursa”, kazao je Baldzi.

On je uputio poziv svim studentima iz manjinskih zajednica a koji ispunjavaju tražene uslove da se prijave na konkurs.

Dokumenta se mogu predati do petka, 25. novembra, u nadlježnoj kancelariji pri MONT-u, a imena dobitnika stpendija biće blagovremeno objavljena na web stranici Ministartva obrazovanja.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš