MONT: Državni ispit matura 2020. održava se u prvoj sedmici jula 2020. godine.

Komisija za državnu maturu (SEC) Ministarstva obrazovanja, nauke, tehnologije i inovacija (MONT) pomno je ispitala zabrinutosti različitih stranaka u vezi sa državnim ispitom državne mature 2020. te održala konsultacije s Nacionalnim institutom za javno zdravstvo. Kosova (NIPHK) u vezi sa organizacijom mature u pandemijskim okolnostima.

MONT: Državni ispit matura 2020. održava se u prvoj sedmici jula 2020. godine.

Također, KSHM je analizirao zakonske obveze koje se odnose na maturski ispit, kao i velike implikacije na lokalnom i međunarodnom nivou u slučaju da se ne položi maturski ispit. Stoga je na osnovu svega toga KSHM na sastanku održanom 8. maja 2020. godine donio sljedeće:

1. Državni ispit matura 2020. održava se u prvoj sedmici jula 2020. godine. Za tačan dan / datum testiranja bit će postavljeni sljedeći dani, nakon konsultacija s drugim institucijama. Uzimajući u obzir situaciju s pandemijama, uz savjetovanje s NIPHK-om, maturski ispit bit će organiziran na takav način da postoji što manji broj diplomanata unutar ispitnog centra i unutar testnih razreda, kako bi se svi provodili. mjere zaštite i sprečavanja Covida 19.

2. Državni ispit 2020 godine održava se u roku od jednog dana za sve predmete i za sve maturante. Test će imati ukupno 100 zahtjeva (pitanja, zadataka), od 25 zahtjeva za svaki od četiri uključena predmeta i trajat će 150 minuta. Test će uključivati ​​tri obavezna predmeta (albanski jezik, engleski jezik i matematiku) i jedan izborni predmet (koji će student sam izabrati iz izbornih predmeta koji će biti ponuđeni).

U toku maja maturanti će se detaljno informirati o svim važnim pitanjima koja bi ih mogla zanimati, kao što su: tačan dan i vrijeme mature, rok i način podnošenja mature, popis izbornih predmeta dostupno maturantima (iz kojih svaki diplomski student može odabrati izborni predmet za maturski ispit) itd.

Nakon prezentacije mature, svi maturanti prijavljeni na ispit bit će obaviješteni o ispitnom centru i razredu, o načinu i pravilima testiranja itd.

Kako je već odlučeno da se ispit državne mature 2020. održi u prvoj sedmici jula 2020., MONT obavještava institucije visokog obrazovanja (VSS) na Kosovu, javne i privatne, da planiraju polaganje prijemnih ispita za nove studente. tek nakon što se objave rezultati državnog ispita 2020. To znači da se prijemni ispiti mogu održati otprilike krajem srpnja ili početkom kolovoza 2020., jer nakon mature polaže se vremena dok se rezultati obrađuju, da razmotri pritužbe, objavi konačne rezultate i dok se učenici ne dobiju srednjoškolske diplome.

Priština
12. maja 2020

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš