Loš zakon očevima na Kosovu otežava brigu o deci

Ministar rada i socijalne zaštite Skender Rećica je 2018. godine pokrenuo poseban nacrt zakona koji se odnosi na zaposlene roditelje. Sadašnja vlada pitanje porodiljskog i roditeljskog odsustva još uvek nije rešila, prenosi Zeri.

Loš zakon očevima na Kosovu otežava brigu o deci

Rođenje drugog deteta bila je prekretnica za Ekrema Ljutfiu. On je za Radio Slobodna Evropa izjavio da je dobio samo mesec dana roditeljskog odsustva i to uz dozvolu poslodavca, kombinujući ga sa godišnjim odmorom, prenosi Zeri.

Iako aktuelni zakoni ne dozvoljavaju dugo roditeljsko odsustvo za očeve, Ljutfiu je uspeo da iskoristi mesec dana. On kaže da je na Kosovu jako teško odgajati novorođenčad jer Zakon nije uređen.

Majkama je omogućeno porodiljsko odsustvo od devet meseci, a očevima samo dva dana.

Ljufti je 2018. dobio nagradu "Otac godine" od organizacije Demokratija za razvoj, za njegovu posvećenost i brigu o deci. Kako kaže, ova nagrada je uticala i na druge očeve u njegovom okruženju. 

Ali, postoji problem koji zahteva zakonsko rešenje, a to je promena načina uređenja porodiljskog i roditeljskog odsustva koje se nije rešilo u poslednje tri godine, kada je ministar rada i socijalne zaštite bio Skender Rećica.

Tada je pokrenut poseban nacrt zakona koji se odnosi na zaposlene roditelje, i tada je prvi put uveo termin "roditeljsko odsustvo", kaže Ljuftiu i dodaje da pored takozvanog porodiljskog odsustva zakon nije prošao na usvajanje u Vladi i Skupštini Kosova.

"Promeniće se uslovi za porodiljsko i roditeljsko odsustvo, tako da oba roditelja imaju ovu priliku", piše u programu vlade. Međutim, do sada nije bilo konkretnog pomaka ka pravnoj promeni koja bi odražavala ovo obećanje.

Ministarstvo finansija do sada nije odgovorilo na pitanja u vezi sa konkretnim planovima Vlade po ovom pitanju.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš