Kosovski učenici ispod proseka u studiji TIMSS

Učešće kosovskih učenika u međunarodnoj studiji TIMSS pokazalo je da se sa njima ne radi dovoljno, istakli su stručnjaci za obrazovanje i dodali da je to signal za promene u obrazovnom sistemu, piše Gazeta Ekspres.

Kosovski učenici ispod proseka u studiji TIMSS

Studija TIMSS se organizuje od 1995. godine i ovo je prvi put da su učenici četvrtog razreda sa Kosova učestvovali na testu, koji meri njihovo znanje iz matematike i nauke.

Na ovom takmičenju učestvovalo je 58 zemalja, a iz predmeta matematika, gde je TIMSS maksimalan skor bio 500 bodova, prosečan rezultat koju su postigli kosovski učenici bio je 444, što je 49. mesto.

Prosečna razlika između devojčica i dečaka na Kosovu je 5 bodova, u korist devojčica. Međunarodni prosek je 4 poena više za dečake.

Na Kosovu je 73 odsto učenika dostiglo je nizak nivo, 37 odsto srednji nivo, 8 odsto učenika dostiglo je visok nivo, a 1 odsto napredni nivo.

U nauci su postignuti još lošiji rezultati gde je prosečan rezultat kosovskih učenika 413 poena. Kosovo je na 52. mestu od 58 zemalja učesnica. I ovde su devojčice sa Koosva postigle bolje rezultate od dečaka.

Ministarstvo prosvete u sredu nije odgovorilo na pitanja, ali u saopštenju za štampu, dan ranije iz Ministarstva je rečeno da su rezultati na TIMMS bolji nego na PISA testu.

Izvor: (kosovo-online)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš