Kosovska agencija za akreditaciju isključena iz Evropskog registra kvaliteta u visokom obrazovanju

Kosovska agencija za akreditaciju (KAA) uklonjena je iz Evropskog registra kvaliteta u visokom obrazovanju (European Quality Assurance Register for Higher Education - EQAR). EQAR je ovu odluku doneo 27. februara, navevši da je njihov odbor zaključio da kosovska agencija više ne može da "deluje autonomno" i da nije u poziciji da preuzme "punu odgovornost za svoje akcije".

Kosovska agencija za akreditaciju isključena iz Evropskog registra kvaliteta u visokom obrazovanju

Ovakvoj odluci prethodilo je prošlogodišnje raspuštanje i ponovno imenovanje članova KAA.

U objašnjenju Evropskog registra navodi se da je odluku o raspuštanju doneo ministar, raspustivši čitav Odbor i vršioca dužnosti, a na osnovu "zahteva premijera" koji je imao "pristup poverljivim informacijama u vezi sa radom članova Odbora".

Informacije, međutim, nisu bile povezane sa svim članovima, a kosovski ministar je kasnije naveo da je odluka o raspuštanju "doneta kao rezultat nepoštovanja standarda i zakonske procedure od strane Odbora", dodaju iz EQAR-a.

Istovremeno nisu navedeni ni dalji detalji, dodaju iz evropske agencije - o navedenim zakonskim procedurama, a KAA je potvrdila i da se protiv članova raspuštenog Odbora i vršioca dužnosti nisu vodili pravni postupci. Uklonjeni su svojih mesta bez šanse da odgovore na optužbe o "neregularnostima", ističe se. 

Imenovani su potom novi članovi Odbora, ali bez objašnjenja kako je to i učinjeno.

"S obzirom na gore navedeno, Odbor registra zaključio je da KAA više nije u skladu sa ESG standardom 3.3. Kriterijum za uključivanje u Registar stoga više nije ispunjen i Odbor registra je odlučio da isključi KAA iz Registra," zaključuje se.

KAA je primljena u EQAR juna 2015., a iz kosovskog ministarstva obrazovanja tada je navedeno da ovo članstvo "svedoči o profesionalnom radu KAA i sprovođenju standarda i najbolje evropske prakse u osiguranju kvaliteta u visokom obrazovanju".

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš