Kosovo primljeno u COST

Kosovo je postalo član Evropske saradnje u oblasti nauke i tehnologije (COST). Odluku je doneo Upravni odbor ovog programa, sapštilo je kosovsko ministarstvo obrazovanja.

Kosovo primljeno u COST

Predsednik Kosta, Sierd Kloeting (Sierd Cloetingh) čestitao je kosovskom ministru, Shiçriju Bitiçiju, kao i istraživačima sa Kosova, stoji u saopštenju.

“Kao zemlja bliska COST-u, istraživači na Kosovu imaju pravo na refundiranje za učešće u aktivnostima COST-a, u skladu sa važećim pravilima COST-a,” stoji u pismu koje je Kloeting uputio Bitiçiju, dodaje se.

Ovo članstvo Kosovu, između ostalog, otvara mogućnosti za saradnju naučnika sa Kosova sa eminentnim naučnicima iz različitih oblasti i predstavlja dobru priliku da iskoriste sredstva za različita naučna istraživanja – dodaje se u saopštenju.

Na kraju se kosovski ministar zahvalio kosovskom počasnom konzulu u Austriji Davidu Ungar Klajnu (David Ungar-Klein) i austrijskoj državi za “doprinos koji je postignut” tokom procesa pridruživanja Kosova COST-u.

COST je program za transnacionalnu saradnju među istraživačima, inženjerima i naučnicima širom Evrope, koji finansira EU. Obezbeđuje sredstva za konferencije, sastanke, razmene i slične aktivnosti. COST Ima 36 zemalja članica.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš