Islamska zajednica Kosova poručila vernicima da slobodno prime vakcinu

Za razliku od mnogih verskih grupa u svetu koje su podeljene oko toga da li će njihovi pripadnici primiti vakcinu protiv kovida-19 ili ne, Islamska zajednica Kosova nema takvih dilema, prenosi Gazeta ekspres.

Islamska zajednica Kosova poručila vernicima da slobodno prime vakcinu

Islamska zajednica preporučuje vernicima islamske vere na Kosovu da prime vakcinu, kao i da poštuju uputstva Nacionalnog instituta za javno zdravlje.

“Mi ćemo kao institucija poštovati odluke i preporuke Nacionalnog istituta za javno zdravlje i istovremeno ćemo tražiti od vernika islamske veroispovesti da postupaju isto, u skladu sa preporukama odgovornih institucija“, navodi se u saopštenju IZ.

Širom sveta su mišljenja u vezi s vakcinom podeljena, posebno među muslimanima.

Određeni broj vernika odbija da primi vakcinu zbog sumnje da sadrži svinjski želatin.

Američka kompanija “Fajzer” navodi da je "njihova vakcina pogodna za vegane", što znači da nijedan sastojak nije životinjskog porekla.

Muslimanska zajednica u Srbiji ima različite poglede na vakcinu

Zamenik šefa Islamske zajednice Srbije Rešad Plojović kaže da je to iz dva razloga: prvo, neki veruju da bi vakcina mogla imati negativne neželjene efekte, a drugo, je to da vakcina sadrži svinjski želatin.

“Veliki broj muslimana, kako onih koji žive širom sveta, tako i onih koji žive u ovom regionu, zabrinut je i obratio se Islamskoj zajednici zbog toga što se, kao što je široj javnosti poznato, želatin kao proizvod životinjskog porekla koristi u farmaceutskoj industriji, u proizvodnji lekova, a može biti dobijen od svinje, životinje koju muslimani ne smeju da konzumiraju“, rekao je Rešad Plojović.

Međutim, on dodaje da bi vakcina bila u redu ako bi tokom faze proizvodnje želatin bio transformisan kako bi izgubio sva svoja prirodna svojstva.

S druge strane, zamenik glavnog muftije Sandžaka u Srbiji Muhamed Demirović kaže da postoje globalne dileme u vezi sa negativnim efektima i posledicama koje se mogu pojaviti kod ljudi koji prime vakcinu.

"Sa stanovišta islama i šerijatskog prava, još ne možemo potvrditi ispravnost vakcina", rekao je Demirović.

Demirović kaže da bi sa religiozne tačke gledišta vakcina bila u redu samo ako bi se hemijskom analizom utvrdilo da je sadržaj koji potiče od svinja prošao postupak prečišćavanja.

“Dakle, ako se hemijskom analizom konačnog proizvoda utvrdi da je došlo do potpune promene supstance svinjskog porekla u potpuno novu supstancu, taj proces se u šerijatu smatra postupkom prečišćavanja“, kaže on.

Uprkos tome, Demirović veruje da se mogu pojaviti neželjeni efekti nakon vakcinacije.

On poziva muslimane da ne žure s odlukom o vakcinaciji, barem dok ne bude objavljeno više naučnih činjenica.

Muslimanska zajednica u Bosni i Hercegovini takođe sumnja u vakcinu protiv kovida-19

Savetnik muftije Bosne i Hercegovine Mustafa Perlača izjavio je 29. decembra 2020. godine da ne mogu dati konačan odgovor da li je vakcina protiv kovida-19 prihvatljiva za muslimane ili ne.

“Prorok Muhamed uputio je vernike da traže lek jer je rekao da Svemogući Bog nije doneo nijednu bolest bez davanja leka za njega, ali je podsetio sledbenike da ne traže lek u onome što je Bog zabranio“, rekao je Perlača.

U međuvremenu, muslimanske zajednice u Albaniji i Severnoj Makedoniji do sada nisu komentarisale vakcinaciju protiv kovida-19.

Šta je želatin i kako se koristi u vakcinama?

Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) kaže da se želatin koristi u nekim vakcinama kao stabilizator.

Prema ECDC, vakcinama se dodaju stabilizatori kako bi zaštitili aktivne sastojke od razgradnje tokom proizvodnje, transporta i skladištenja.

Ta institucija, međutim, kaže da želatin može uticati na veći broj ljudi, odnosno „jedan do dva miliona“ koji mogu razviti ozbiljnu alergijsku reakciju.

Osim alergijskog aspekta, ECDC kaže da prisustvo želatina uznemirava neke verske grupe kao što su muslimani, Jevreji i adventisti sedmog dana zato što su te verske zajednice zabranile konzumiranje svinjskih proizvoda.
Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) kaže da se želatin koristi u nekim vakcinama kao stabilizator.

Prema ECDC, vakcinama se dodaju stabilizatori kako bi zaštitili aktivne sastojke od razgradnje tokom proizvodnje, transporta i skladištenja.

Ova institucija, međutim, kaže da želatin može uticati na veći broj ljudi, odnosno „jednog od dva miliona“ koji mogu razviti ozbiljnu alergijsku reakciju.

Pored alergijskog aspekta, ECDC kaže da prisustvo želatina uznemirava neke verske grupe kao što su muslimani, Jevreji i adventisti sedmog dana zato što su te verske zajednice zabranile konzumiranje svinjskih proizvoda.

Na svojoj veb-stranic,i Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti podseća na činjenicu da su lideri svetskih verskih grupa odobrili upotrebu želatinskih vakcina jer veruju da su koristi od dobijanja vakcine veće od verskih propisa.

Koje vakcine imaju želatin?

Prema do sada objavljenim podacima, vakcine kompanija”Fajzer/Biontek”, “Moderna” i “AstraZeneca” ne sadrže sastojke koji su dobijeni preradom svinjskih proizvoda.
Sastojci koji se koriste u vakcinama koje su razvile Kina i Rusija trenutno nisu poznati.

Malo je podataka o sastojcima vakcine koje su razvile kineske kompanije “Sinovak”, “Sinofarm” i “Kansino bajolodžiks”.

Isto je i sa ruskom vakcinom “sputnik V”, o kojoj se mnogo raspravljalo, jer je uvedena bez prolaska kroz sve faze testiranja.

Uprkos tome, u Rusiji se nastavlja vakcinacija tom vakcinom. Institucije u Srbiji već imaju određene količine te vakcine, a primilo ju je nekoliko srpskih zvaničnika.

Do sada su kosovske institucije izjavile da su obezbedile 1.220.000 doza vakcine protiv kovida-19, međutim, još nije jasno kada će stići na Kosovo.
 

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš