Gračanica: 14 studenata zatražilo verifikaciju diploma

Studenti koji su od 2001. godine diplomirali na nekom od fakulteta Prištinskog univerziteta sa sedištem u Severnoj Mitrovici imaju mogućnost verifikovanja diploma, koja im je neophodna za rad u kosovskim institucijama. Proces verifikovanja trajaće do 11. maja 2017. godine, a kancelarije u kojima svršeni studenti mogu da predaju potrebnu dokumentaciju, nalaze se u Gračanici i Severnoj Mitrovici.

Gračanica: 14 studenata zatražilo verifikaciju diploma

Od pre nedelju dana svršeni studenti imaju mogućnost da verifikiju diplome i dobiju sertifikat koji im je nephodan ukoliko žele da apliciraju za rad u kosovskim institucijama ili ukoliko već rade u nekoj od njih. Za verifikaciju su neophodne dve kopije diplome u formatu A4 i važeća kosovska lična karta. Kopije se mogu overiti u matičnoj službi ili kod notara uz prilaganje originala na uvid. U službi za verifikaciju neophodno je popunjavanje aplikacije uz overena dokumenta potrebno je dostaviti i uverenje o položenim ispitima ili dodatak diploma, kao i sažetak diplomskog rada.

Do sada je u Opštini Gračanica verifakaciju diploma zatražilo 14 svršenih studenata.

"Nakon toga mi svakog petka nosimo dokumentaciju u zgradu Monta, gde odluku donase u roku od 30 dana, međutiim s obzirom da smo na početku i da su sada odmori i fakulteti ne rade, možda se i malo kasni, ali u suštini trebalo bi da proces verifikacije traje oko mesec dana", rekla je za RTK2, Ivana Stojković, službenica za verifikaciju.

Pored kancelarije u Gračanici, akademski građani svoje diplome u narednom periodu moći će da verifikuju i u administrativnoj kancelariji u Severnoj Mitrovici. Prema rečima šefice ove kancelarije oni su spremni za sprovođenje ove odluke i zainteresovanih za verifikaciju ima, međutim problem je nastao oko overe kopija diploma.

"Problem je ko overava tu diplomu, notari koji rade po kosovskom sitemu, kažu da oni nemaju prava da overavaju diplome koje su izadate sa prištinskog Univerziteta sa sedištem u Severnoj Mitrovici, jer ih smatraju paralelnim institucijama, tako da bilo je nekolio pitanja koji su iznešeni kao izazovi i ja se nadam da ćemo uskoro dobiti neku sugestiju kako da rešimo taj problem", kaže Andrija Hodžić, šefice administrativna kacelarija u Severnoj Mitrovici.

U slučaju negativne odluke, podnosiocu zahteva se daju instrukcije o mogućnostima preispitivanja zahteva i o pravu na žalbu u roku od 15 dana nakon donošenja odluke.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš