Gotsko porijeklo Bošnjaka – navodi iz staronjemačkih izvora

Jedno od prvih pisama koje se pojavljuje u Evropi i današnjoj Bosni i Hercegovini su Rune. Zahvaljujući tom pismu danas smo u stanju da prevedemo stare njemačke natpise o historiji Bosne i Bošnjaka.

Gotsko porijeklo Bošnjaka – navodi iz staronjemačkih izvora

Prema određenim spoznajama “Althochdeutsch”, što u prijevodu znači Starovisokonjemački jezik, koji se smatra najstarijom zabilježenoj fazi njemačkog jezika (750. – 1150. godina), svoje mjesto je imao i na prostoru Bosne i Hercegovine. Prema tom tumačenju stari bosanski jezik ima svoje korijene u staro – iranskom arijevskom jeziku koji je onda prešao u “Althochdeutsch”. Jedan od primjera toga je grad Foča, koja je dobila naziv od imena Hotscha, a među stanovnicima Bosne se zvala Hoča.

Bosna je uvijek bila granica između zapadne i istočne civilizacije jer je Drina bila granica Zapadnog i Istočnog rimskog carstva, a na tom mjestu je niknula i prva država Istočnih Gota “Boxna”. Odatle potiče i ime “Boxnjak”. I sam naziv Sarajevo (Za – rajh – evo) potiče iz njemačkog jezika kao i naziv za Bosnu. Obzirom da se Bošnjaci smatraju germanskim plemenom i kralj Bosne Tvrko I Kotromanić se u njemačkim izvorima naziva “König Twartko von Bossen”.

Autor: Senad Sakić

Izvor: (bosnae.info)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš