Godišnjica Povelje Kulina bana: Odnos prema državi bio je jedinstven

Žalosna je činjenica da djeca u BiH više znaju o kralju Arturu i kraljeviću Marku nego o Kulinu banu. I ove godine pripremamo nastavak tog projekta, dakle, mjuzikl i pjesme koje će biti u izvođenju odraslih vokalnih solista, rekao je Mario Pejić

Godišnjica Povelje Kulina bana: Odnos prema državi bio je jedinstven

SARAJEVO (AA) - Povodom 828. godišnjica Povelje Kulina bana, prvog srednjovjekovnog dokumenta pisanog na starobosanskom jeziku, autentičnim pismom bosančicom, i jednom od najstarijih državnih dokumenata svih južoslavenskih naroda i država u Sarajevu je danas organizovana tribina o temi "Za Kulina bana i dobrijeh dana - 828. godina Povelje Kulina bana", javlja Anadolu Agency (AA).

Organizator je Udruženje bosansko-tursko prijateljstvo "Bosfor", a predsjednik udruženja Rizvan Halilović istakao je da je riječ o dokumentu koji ima izuzetnu vrijednost za državu Bosnu, ali i budućnost bosanskih generacija.

"Nadamo se da će bosanske patriotske snage, nove snage koje stasaju u novim pokoljenima imati snage kao i Kulin ban da odbrane i integritet i suverenitet i svu duhovnost Bosne kao države", rekao je Halilović.

Profesor s Fakulteta političkih nauka u Sarajevu Senadin Lavić izjavio je danas u Sarajevu da obilježavanjem ove godišnjice pokušavaju u jednoj identitetnoj historiji ukazati koliko je ta Povelja važna za današnju državu i društvo u BiH.

"Mi smo danas ovdje nošeni idejom da ovaj dan - 29. august ubuduće obilježavamo kao dan domovine. Da to bude kao u drugim državama širom Evrope dan domovine koji se odnosi na sve ljude koji su rođeni u Bosni, koji žive tu, bez obzira na njihovu etničku, religijsku, političku opredijeljenost", pojasnio je Lavić.

 

Izvor: (aa.com.tr/ba/)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš