Genije / Mladić iz Tuzle govori 56 jezika: Evo za koliko nauči novi jezik

Trebate naći način na koji najefikasnije savladate gradivo i, ako ste uporni, uspjeh je neminovan epilog, kaže Muhamed Mešić, koji govori 56 jezika.

Genije / Mladić iz Tuzle govori 56 jezika: Evo za koliko nauči novi jezik

Muhamed Mešić (29), rođen u Tuzli, obnašao je funkciju općinskog vijećnika, pravnik je, hebrejista, japanolog, savjetnik makedonskog predsjednika Đorga Ivanova i dobitnik prestižne nagrade Brainswork Make a Difference Award 2010. godine u Beču.

Od svih ovih titula, međutim, najviše mu odgovara jezički genije, jer je potvrđeno da govori 56 jezika.

Muhamed za Al Jazeeru, kroz osmijeh govori da je sve moguće, ali je važno koliko zaista imamo želju postići određeni cilj. Otkrio je kako je počeo učiti jezike i uvidio da ima sposobnost da ih može učiti brzo.

,,Imao sam veliku želju da upoznam svijet i da mi za taj svijet ne treba prevodilac. Silna ljudska volja je čudo - ona je najčešće glavni 'krivac' za naše uspjehe. Svijet na drugim jezicima izgleda drugačije, dok sva ta različita razmišljanja na stranim jezicima imaju sposobnost stvoriti sasvim drugačiju sliku negoli samo na jednom jeziku. Perspektiva je drugačija kada jednu riječ prevedete na nekoliko jezika. Prvi živi kontakt sa stranim jezikom bio mi je sa grčkim, kada sam kao mali sa svojim roditeljima bio na ljetovanju u Grčkoj. Da, eto upravo to me je strašno inspiriralo", kazao je Mešić.

Najčešće postavljamo pitanje uspješnima - koja je formula (recept) za uspjeh? Muhamed je čvrst u stavu da uspjeh ne treba tražiti u nekim apstraktnim stvarima.

Dovoljno je držati se nekoliko ključnih principa koji će rezultirati uspjehom: “Znate, nekad nije dovoljno samo željeti, treba biti uporan. Ne zabije ni Džeko svakim šutom, ali na razne načine pokušava i uspije mu. Tako je i kada su jezici u pitanju, kao i sve nauke. Trebate naći način na koji najlakše i najefikasnije savladavate gradivo i, ako ste uporni, uspjeh je neminovan epilog", tvrdi Mešić.

Muhamedu su u prosjeku potrebne dvije do tri sedmice za elementarnu komunikaciju i savladavanje osnova nekog jezika. Međutim, on dodaje i to da nam je, što više jezika govorimo, lakše učiti ostale, jer su jezici dosta povezani i dobar dio njih imaju sličnosti. Za uspjeh u bilo čemu potrebna je požrtvovanost i odricanje od mnogo nečega. Muhamed kaže da nema mnogo vremena za privatni život i da to za mladog čovjeka nije lako, ali, ipak, osjeća se korisnim i sretnim.

,,Bit ću iskren. Od 360 dana u godini ja više od 200 dana provodim u avionu. Uvijek putujem na razna predavanja, seminare, obuke... Ali ne žalim. Shvatio sam da je potrebno biti žrtva ako želite uspjeti i ja to, zaista, jesam. Stoga svima savjetujem da ne žale sebe ako hoće da žive svoj film i da budu svoji. Važno je imati cilj i raditi na ostvarenju istoga, a rezultat dođe sam po sebi. Zato, tražimo znanje i cijenimo ga. U malim zemljama kao što su naše, balkanske, znanje je ključni adut", poručuje Mešić.

Mnogo puta kroz razgovor sa svojim prijateljima, poznanicima, kolegama na poslu i fakultetu, s omladinom općenito, čuo sam kako navode razne razloge za svoje neuspjehe, rekavši kako je kriv obrazovni sistem, kako nema pravde, ne cijene se prave vrijednosti, kapitalizam je surov i slično. Sve je to u određenoj mjeri tačno, ali, ipak, ukoliko želimo nešto, a ne preuzimamo bilo šta, krivica je i u nama samima. Muhamed je jedan od mnogobrojnih primjera da se sve može kada se nešto želi - bitno je samo da li to, zaista, želimo.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš