Crnogorska vlada se odrekla Njegoša zbog Bošnjaka!

PODGORICA – Crnogorska vlada povukla je danas iz skupštinske procedure prijedlog da dan rođenja Petra II Petrovića Njegoša bude proglašen državnim praznikom.

Crnogorska vlada se odrekla Njegoša zbog Bošnjaka!

Vlada do sada nije obrazložila razloge povlačenja izmjena Zakona o državnim praznicima kojima je predviđeno da se 13. novembar, dan rođenja Njegoša, proglasi državnim praznikom.

Njegoš je bio vladar Crne Gore sredinom 19. vijeka i književnik. U prijedlogu za slavljenje Njegoševog rođenja kao državnog praznika vlada je obrazložila da je Njegoš “reformatorskim i vizionarskim duhom uspeo da svoj narod izvede iz mraka Srednjeg vijeka i uspostavi temelje moderne crnogorske države”.

“Njegov književni opus je i nakon skoro dva vijeka podjednako aktuelan i to ne samo u Crnoj Gori, već i među evropskim i drugim narodima u svetu, jednako doživljen, intrigantan i, poput retkih velikana književnosti, nikada do kraja pročitan i uvijek izazovan za nova čitanja, za nove generacije, za sva vremena”, navodi se u obrazloženju povučenog zakona.

Protiv proglašenja dana njegovog rođenja državnim praznikom od ranije je Bošnjačka stranka (BS), članica crnogorske vladajuće koalicije.

BS ojcenjuje da su neke ideje njegovog djela “Gorski vijenac”, u svojoj doslovnoj interpretaciji, bile “idejni koncept i opravdanje izvođačima zločina i genocida nad islamskim stanovništvom u 19. i 20. vijeku u Crnoj Gori i okruženju”.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš