Autori Ustava Kosova na vreme bili upozoreni da način formiranja vlade nije dobro definis

Jedina institucija koja je tokom priprema za izradu kosovskog ustava zahtevala više jasnoće u pogledu definisanja procesa formiranja vlade bila je Međunarodna civilna kancelarija, koja ne postoji već osam godina, pokazuju podaci u obimnom spisku dokumenata pod nazivom "Pripremni radovi“, kojima se ovih dana bavi prištinska Koha.

Autori Ustava Kosova na vreme bili upozoreni da način formiranja vlade nije dobro definis

List navodi da u dokumentima ne piše kada su ovi komentari poslati, ne sadrže pečate niti je navedeno kako je odgovoreno na predlog o jasnijoj proceduri izbora vlade, a to je kasnije postao veliki problem i ono oko čega se na Kosovu upravo najviše i spore političke stranke. 

Predlozi za koje se navodi da ih je poslala Međunarodna civilna kancelarija, unutar dosijea koji je 10 godina čuvao "tajnu" o ovome, odnose se na član 104 Ustava koji je u početnim raspravama bio namenjen formiranju vlade. Takođe se spominju rokovi koje treba odrediti i konsultacije koje moraju prethoditi imenovanju mandatara.

"Proces formiranja vlade treba da se razjasni. Ako je cilj da se vlada odobri glasanjem Skupštine, kao što je predviđeno u stavu 2 ovog člana, tada nema potrebe da predsednik predloži Skupštini kandidata za premijera, kako je predviđeno u stavu 1", piše u nacrtu.

Tražena su dodatna pojašnjenja u vezi sa stavom u kojem se navodi da "predsednik predlaže kandidata za premijera nakon konsultacija ...“. Reč je o konsultacijama s pobedničkom strankom ili koalicijom, kao što je to trenutno slučaj u Ustavu.

"Vreme koje predsednik daje predlogu mora da bude utvrđen Ustavom", bio je predlog Civilne kancelarije. Ova formulacija, međutim, nije uključena u konačni i zvanični nacrt Ustava, ukazuje Koha.

Ustavni sud Kosova upravo iz razloga ovih nejasnoća u Ustavu sada ima pune ruke posla oko tumačenja u slučaju predloga da se za novog mandatara, koji ima većinu u  parlamentu, odobri kandidat DSK Avdulah Hoti.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš