Aktuelizovano pitanje uvođenja veronauke u škole

Na Kosovu je ponovo aktuelna rasprava o uvođenju veronauke u osnovne i srednje škole. Pre četiri godine o toj temi se razgovaralo, ali i protestvovalo.

Aktuelizovano pitanje uvođenja veronauke u škole
slamska zajednica Kosova je insistirala na uvođenju veronauke, kako ne bi bilo ’skretanja s puta’ tradicionalnog islama na Kosovu. Pripadnici ostalih verskih zajednica bili su protiv toga.

Kako Zakon o preduniverzitetskom obrazovanju na Kosovu tako nešto nije predvideo, potrebne su zakonske izmene. Zakon, naime, navodi da se javne školske ustanove trebaju suzdržati od veronauke ili drugih delovanja koja propagiraju određenu religiju.

Ustav Kosova takođe definiše državu kao multietničku, sekularnu i neutralnu po pitanju verskih uverenja.

U Ministarstvu obrazovanja, nauke i tehnologije nisu želeli da govore o tom pitanju. Savetnik ministra Kuštrim Škodra kazao je da nema komentar.

Predsednik parlamentarne Komisije za obrazovanje Nait Hasani u izjavi za RSE navodi da Kosovo ne praktikuje uvođenje veronauke u školama.

„Postoje zahtevi Islamske zajednice o tome, ali, uzimajući u obzir Ustav koji našu državu definiše kao sekularnu, hteli smo da izbegnemo uvođenje veronauke. U svakom slučaju, na Kosovu postoje verske škole, kao što su Medresa i ostalo“, kaže Hasani.

S druge strane, rukovodilac Centra za obrazovanje Dukađin Pupovci ocenjuje da bi bilo dobro da se u školama uči o religijama, ali ne u okviru posebnog predmeta.

„Mislim da u školama treba da se predaje o tome, ali nisam za veronauku, već bi to trebalo da se uskladi sa ostalim predmetima, kao što je građansko vaspitanje, sociologija kasnije, ili filozofija“, kaže on, dodajući da učenje samo veronauke ne bi pomoglo unapređenju društva.

Učenici i roditelji koji žele da im deca uče o religijama, dodaje on, mogu poslati decu na dopunske časove u ustanove koje se bave samo time.

Tokom 2011. na Kosovu se vodila parlamentarna rasprava o uvođenju veronauke u osnovne i srednje škole i na kraju je odbijen predlog koji je poslat Skupštini u obliku amandmana na Zakon o preuniverzitetskom obrazovanju. Protiv takve odluke protestvovali su islamski vernici, članovi pokreta „Pridružite nam se“, koji su, pored zahteva o uvođenju veronauke u škole, tražili i ukidanje zabrane nošenja marama.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš