Akademici savetuju Vladu Kosova da poštuje obavezu formiranja ZSO

Akademija nauka i umetnosti Kosova u svojoj publikaciji koja obuhvata sažetak svih do sada postignutih sporazuma sa Srbijom zaključuje, između ostalog, da bi politički akteri na Kosovu trebalo da budu odgovorni i poštuju ono što su potpisali, pa i Briselski sporazum koji predviđa formiranje Zajednice srpskih opština, prenosi Kossev.

Akademici savetuju Vladu Kosova da poštuje obavezu formiranja ZSO

Jedan od autora publikacije Arsim Bajrami savetovao je premijeru Avdulahu Hotiju tokom jučerašnjeg razgovora na ovu temu "da se vrati primeni“ sporazuma o ZSO.

"Lično vam savetujem da ovo pitanje Asocijacije shvatite kao zadatak koji morate da obavite“, rekao je Bajrami.

Hoti je, kako Koha navodi, potvrdio da će poslušati savet.

Otvoreno i transparentno

"Verujem da bi trebalo da pokažemo ozbiljnost države kada je u pitanju poštovanje potpisanih i ratifikovanih sporazuma u Skupštini Kosova“, rekao je Hoti.

Akademija navodi da će ubuduće pažljivo nadzirati proces dijaloga i da će se na otvorenim tribinama raspravljati o svim sporazumima koji će biti postignuti sa Srbijom, kako bi se uspostavila kultura odgovornosti, koja je, kako smatraju, nedostajala.

"Kosovo i njegova demokratija su još uvek krhki i narušeni neodgovornim postupcima naše političke klase", navedeno je u publikaciji.

"Zbog najnovijih okolnosti u Republici Kosovo, a posle kontinuiranog insistiranja međunarodne zajednice na obnavljanju dijaloga sa Srbijom, postalo je neophodno da se izvrši procena dosadašnjih dostignuća u ovom procesu punim priznavanjem postignutih sporazuma od strane odgovornih institucija, političkih faktora, strana učesnica, ali i šire javnosti“, navedeno je u saopštenju akademije.

Akademija insistira na tome da dijalog između Kosova i Srbije treba da bude otvoren i transparentan, da se ne odvija daleko od očiju javnosti, jer se time, između ostalog, omogućava da se javnost u potpunosti upozna sa procesom dijaloga i odlukama donetim u ovom slučaju.

Na taj način obezbeđuje se odgovorno odlučivanje i jasno se utvrđuje individualna i institucionalna odgovornost učesnika u ovom procesu.

Kosovo u inferiornom položaju

"Dijalog između Kosova i Srbije u poslednjih deset godina pretrpeo je ozbiljna odstupanja, dovodeći Kosovo u inferiorni položaj i kršeći njegov ustavni okvir sa idejom da se ta konstruktivnost nagradi u krajnjem ishodu. Do sada se konstruktivni stav Kosova tumačio kao spremnost za nestabilne kompromise, čak i one koji ozbiljno narušavaju državnost Kosova i funkcionisanje države na celoj njenoj teritoriji“, navela je Akademija u saopštenju.

Stav Akademije nauka je da, osim nedostatka platforme za dijalog u obliku sveobuhvatnog i zajedničkog političkog konsenzusa, problem je i to što su se do sada pojedinci uključivali u proces vođenja dijaloga, za koji kažu da često nije odražavao institucionalnu odgovornost i lični, politički i moralni integritet, kreirajući sporazume sa Srbijom tako da služe kao atributi njihovih karijera ili korisni kompromisi za izgradnju njihovog političkog kredibiliteta.

„U sporazumima i dijalogu sa Srbijom zarad potpuno vaninstitucionalnih interesa, stranačkih, privatnih i oligarhijskih poslovnih interesa, kreiranih za pojedince i grupe pojedinaca, traži se da Kosovo žrtvuje državni subjektivitet i svoj međunarodni položaj radi dobijanja političkih usluga i zadržavanja moći“, navodi ANUK.

Ističu da je vernost Kosova međunarodnim partnerima interpretirana od strane Srbije i dela stranih faktora kao spremnost na kompromis u vezi sa kosovskom nezavisnošću i teritorijom.

Objavljivanjem publikacije o sporazumima između Kosova i Srbije, ANUK ima za cilj da upozori da se dosad napravljene greške u sporazumima i dijalogu ne mogu ponoviti u budućnosti i da očekivani dijalog ima jedinu osnovu u osnovnim načelima Ustava Kosova.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš