80 posto Kosovara veruje da su porodične i partijske veze uslov za zapošljavanje

80 posto građana Kosova koje je anketirao UNDP veruje da su porodične veze, stranačka pripadnost i davanje mita uslov za zapošljavanje u javnim institucijama. Samo u 33 od 85 slučajeva poštovani su saveti profesionalca iz Velike Britanije na Kosovu. I ovo je dokaz da se političari moraju angažovati kako bi vratili poverenje građana u institucije zemlje.

80 posto Kosovara veruje da su porodične i partijske veze uslov za zapošljavanje

To je rečeno u virtuelnoj diskusiji na temu „(Ne) zaslužno zapošljavanje u javnom sektoru: da li će nove institucije promeniti začarani krug u vrlinskom krugu?“, organizovanog od Instituta GAP i Kosova 2.0.

Tokom ove diskusije rečeno je da politički angažman ne bi trebalo da bude garancija za radno mesto, a najavljeno je da će Velika Britanija nastaviti svoj projekat pomoći javnim institucijama u regrutovanju osoblja tokom naredne 3 godine.

Direktor istraživanja u Institutu GAP Jeton Mehmeti najavio je da postoji vrlo mali broj građana koji veruju da se regrutovanje radnika u javnom sektoru vrši na osnovu meritokratije.

Mehmeti: 80 odsto građana veruje da su porodične i partijske veze glavni uslov za zapošljavanje u javnim institucijama

„Ono što naš izveštaj sugeriše pokazuje da je poverenje građana u zaposlenje u javnom sektoru vrlo nisko. Oko 80 odsto građana smatra da su zaposlenost u javnom sektoru, porodične veze, stranačke veze i primanje mita glavni uslov, dok samo 20 odsto njih smatra da su stručno osposobljavanje, obrazovanje i radno iskustvo faktori koji bi pomogli u zapošljavanju u javni sektor “, rekao je.

Evropska unija ostaje razočarana kosovskim institucijama u pogledu zapošljavanja zasnovanog na meritokraciji.

Luigi Brusa, predstavnik Evropske Unije na Kosovu, rekao je da generalno na Zapadnom Balkanu kvalitet ljudskih resursa, posebno u vladinim institucijama, nije na pravom nivou. Zbog toga je Brusa rekao da će bolji učinak dobiti bolje finansiranje.

Naglasio je da na Kosovu ne postoji dobra priprema projekata i da će neki od njih biti odloženi.

Za Brusu, ako ne bude regrutovanja zasnovano na zaslugama, onda će biti velikog nedostatka stručnjaka koji će se preseliti u privatni sektor ili otići u inostranstvo. To je, prema njegovim rečima, razočaravajuće i neprihvatljivo.

Prema njegovim rečima, glavni problem je činjenica da Kosovo nema zaposlenje zasnovano na zaslugama.

Brusa: Klanski mentalitet na Kosovu je loša bolest

„Na Kosovu sam 4 godine i osećaj je da mnogo puta nije ocenjena zasluga i postoji veza, povezanost sa politikom. A, inicijativa britanske ambasade podržana je verbalno, glupostima iz kosovske politike, kažem verbalno, jer kada je u pitanju izbor najboljih kandidata, oni se ignorišu i, naravno u parlamentu kad postoje imenovanja, poslanici ne glasaju jer im je motiv jasan jer naređenja dobijaju od političkih partija. Ne upirem prstom prema jednoj stranci, ali nažalost, mentalitet klanova na Kosovu je loša bolest“, rekao je.

Prema njegovim rečima, ljudi u politici nisu u stanju da identifikuju odgovarajuću osobu. Rekao je da Kosovo na taj način nanosi štetu sebi.

A u malim zemljama poput Kosova, Brusa je rekao da bi trebalo biti lakše podržavati principe transparentnosti.

Brusa: Ispoštovano je samo 33 od 85 slučajeva zapošljavanja koje savetovali profesionalci Ujedinjenog Kraljevstva

„Iz izveštaja sam saznao da su poštovana samo 33 od 85 slučajeva regrutovanja koje su projektom savetovali profesionalci iz Ujedinjenog Kraljevstva, a ovo je žalosno. Performansa Kosova u ovom pogledu je strašana. I zato preporučujem ljudima da zahtevaju veću transparentnost od političara jer je to način da aktivno učestvujete. Savet br. 1 je glasajte, br. 2, razmislite o transparentnosti, poštenju, zaslugama. Postoje poslanici koji su u prošlosti izrazili zabrinutost zbog ovih principa. Bez obzira u kojoj ste stranci, podržite poslanike koji su bili spremni da podrže principe dobrog upravljanja“, rekao je on.

A za panelistu Agima Maraja, prikazivanje negativnih pojava zaseban je uspeh projekta Britanske Ambasade. Najavio je da planiraju da se angažuju u naredne 3 godine za zapošljavanje u javnim institucijama na Kosovu.

Maraj: Politički angažman ne bi trebalo da bude garancija za radno mesto

„Prema anketi UNDP-a, blizu 80 odsto ispitanika smatra da su imenovanja politička. Ovo je vrlo opasno i treba je promeniti. Profesionalci ne bi trebalo da vide politiku ili politički angažman kao jedini način zapošljavanja. Ne bi trebalo da bude politika garantovanje posla za različite profesionalce. I upravo je britanski projekat omogućio da broj onih koji se prijave dosegne učetvorostruči. "To pokazuje da Kosovo ima sposobne muškarce i žene, ali koji nemaju poverenja u kosovske institucije i to poverenje izražavaju samo u procesima u kojima smo angažovani", rekao je on.

I Visar Prebreza iz „Birna“ je rekao da regrutacija bez meritokratije mnogo šteti Kosovu.

Rekao je da je tokom zapošljavanja problema sa nepotizmom i klijentelizmom bilo i u manjim institucijama, poput opština.

Prebreza: Cena nezasluženih imenjovanja iznosi milionima

„Videli smo da su troškovi nezasluženih imenovanja prilično visoki, prevedu se i u milione“, rekao je.

Izvor: (kosovo press)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš