Ziberaj: Kosovo, preko UNMIK-a, da izda nalog za hapšenje Dačićevog savetnika

Savetnik šefa kosovske diplomatije, Jetljir Ziberaj, izjavio je da Kosovo mora, preko UNMIK-a, da izda međunarodni nalog za hapšenje Vladimira Cizelja, savetnika srpskog ministra spoljnih poslova, Ivice Dačića.

Ziberaj: Kosovo, preko UNMIK-a, da izda nalog za hapšenje Dačićevog savetnika

„Ovaj zločinac povezan sa međunarodnim mrežama organizovanog kriminala i duboko umešan u koruptivne afere širom sveta, u ime Ivice Dačića pokušao je da nanese štetu Kosovu“, izjavio je Ziberaj.

Ministarstvo spoljnih poslova Kosova saopštilo je ranije da se Priština u poslednje tri godine suočila sa “diplomatskom i propagandnom kampanjom Srbije bez presedana, uz podršku Rusije i drugih zemalja kako bi se sprečila integracija Kosova u međunarodnu zajednicu”, preneo je nedavno KoSSev, pozivajući se na prištinsku Kohu.

Navodi se da se Kosovo “u koordinaciji sa zemljama Kvinte usprotivilo ovoj kampanji i preduzelo međunarodne korake u uskoj saradnji sa njima”.

Kosovsko MSP navodi da su “više puta izrazili zabrinutost da je Srbija koristila mito, koruptivne afere, sporazume o prodaji oružja i ukidanju viza, i nemoralne afere (kao što je slučaj sa Interpolom) da bi se suprotstavila Kosovu”.

„Srbija je pozvala strane zvaničnike u posetu u Beograd, ne uzimajući u obzir njihov legitimitet i putem mita izdate su diplomatske note i lažna dokumenta koji su zatim odbačene od strane odgovarajućih zemalja, kao u slučaju Liberije (pred liberijskom TV predsednik Liberije demantuje izdavanje saopštenja), Gane, Gvineje Bisao (akreditovanje ambasadora Kosova), Burkine Faso (poslat dokument koji demantuje Beograd), Centralnoafričke Republike (vrši se istraga za aferu korupcije), Sao Tome i Principe (sastanci na visokom nivou gde se negira izjava Dačića) i drugih zemalja kao Papue Nove Gvineje, Palaua, Somalije, Komora, Burundija“, stoji u saopštenju dostavljenom Kohi.

Koha Ditore piše da je skandal dodatno upotpunjen izveštajima da je šefica diplomatije Centralnoafričke Republike, Silvie Baipo Temon, dobila 305.000 evra od Srbije da potpiše pismo o povlačenju priznanja Kosova, bez konsultacija sa premijerom i odlučivanjem u vladi.

U martu ove godine Koha ditore je pisala da je Vladimir Cizelj, koji je rođen u Sloveniji i ima srpsko i izraelsko državljanstvo, direktno uključen u lobiranje za povlačenje priznanja Kosova u državama Surinam, Komore, Lesoto i Burundi podmićivanjem zvaničnika tih država.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš