Zeri: Jednostrano formiranje ZSO biće proglašeno nelegalnim

Jednostrano osnivanje Zajednice srpskih opština, kako su najavili predstavnici Vlade Srbije, biće proglašeno nelegalnim od strane kosovskih institucija najavili su predstavnici Vlade Kosova, koji ističu da je osnivanje “Asocijacije” obaveza za Kosovo; ali da ona neće biti uspostavljena sve dok ne budu raspuštene sve paralelne strukture i dok se Srbi ne vrate u kosovske institucije, piše današnji Zeri.

Zeri: Jednostrano formiranje ZSO biće proglašeno nelegalnim

List prenosi izjavu ministarke za dijalog Edite Tahiri, da “Asocijacija” neće imati izvršnu funkciju i da će biti uspostavljena tek nakon potpunog raspuštanja paralelnih struktura.

"Statut Asocijacije će biti u potpunosti u skladu sa presudom Ustavnog suda od 26. decembra 2016. Ovaj proces će ići paralelno sa raspuštanjem preostalih paralelnih struktura Srbije na Kosovu, za šta je zadužena tripartitna grupa koja će početi sa radom u Briselu," rekla je Tahiri.

Savetnik premijera Bajram Gecaj, rekao je Vlada Kosova ne prihvata ultimatum i da će Asocijacija biti uspostavljena nakon stvaranja odgovarajuće atmosfere.
 
"Vlada Kosova ne prihvata ultimatume od strane bilo koga. Asocijacija opština sa srpskom većinom će biti uspostavljena, jer imamo obavezu na osnovu zakona iz 2013. godine i presude Ustavnog suda. Ali, to će se dogoditi u odgovarajućoj političkoj atmosferi, a takva atmosfera neće biti stvorena bez povratka Srpske liste u kosovske institucije ", rekao je Gecaj.

On je takođe rekao da će najavljeno jednostrano osnivanje ZSO biti tretirano kao još jedna paralelna institucija i da neće imati nikakve pravnu  težinu.

S druge strane, poslanica pokreta Samoopredeljenje Aljbuljena Hadžiu, kaže da je zahvaljujući angažovanju opozicije i građana sprečeno sprovođenje štetnih ugovora za Kosovo, uključujući Sporazuma o formiranju o ZSO.

Teuta Hadžiu iz Alijanse za budućnost Kosova kaže da je poslednji trenutak  da Vlada izađe i jasno kaže da će “Asocijacija” biti formirana kao NVO, a ne kako tvrde srpski predstavnici. Ona je rekla da nova “Asocijacija” ne bi trebalo da ima više nadležnosti nego što je ima Asocijacija kosovskih opština.

U međuvremenu, bivši političar i advokat Azem Vlasi izjavio je da su Srbi spremni da učine sve da ostvare svoj projekat, ali dodaje da će Vlada Kosova jednostrano formiranu Asocijaciju proglasiti za nezakonitu.

"Oni su spremni da urade sve, uključujući i ovo, ali Vlada to treba da proglasi nelegalnim. Srbi su odlučni da formiraju Zajednicu opština, jer je njihov cilj da teritorijalno i etnički podele Kosovo. Oni imaju za cilj da odvoje Srbe od pravnog sistema I ustavnog poretka Kosova. Oni planiraju da to urade na način kao u Republici Srpskoj, što znači da će našu državu učiniti nefunkcionalnom", kaže Vlasi.

Stoga, on  smatra da Vlada treba da stavi osnivanje ZSO na dnevni red, ali samo sa ovlašćenjima koje ima Asocijacija kosovskih opština, navodi Zeri.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš