Završeno brojanje uslovnih glasova, pobedio LVV, rezultat sada skoro 48%

U Centru za brojanje i rezultate završeno je brojanje uslovnih glasova i glasova osoba sa posebnim potrebama. Prema preliminarnim projekcijama, LVV već ima 56 mesta u skupštini, pre nego da se izbroji preko 56.000 koverata sa glasovima primljenim poštom.

Završeno brojanje uslovnih glasova, pobedio LVV, rezultat sada skoro 48%

Od ukupno 29.490 ovih glasova, Pokret Samoopredeljenje je očekivano dobio najviše – 14.939 glasova. Na drugom mestu je, javljaju kosovski mediji, PDK sa 4.977 glasova. Potom sledi LDK sa 2944 glasa, i AAK sa 2167 glasova. Srpska Lista dobila je 1.178 glasova, a Socijaldemokratska Inicijativa (NISMA) 1.033 glasa.

U međuvremenu, jutros je započelo i brojanje glasova primljenih poštom – ukupno 56.610 koverti koje sadrže glasačke listiće, a u kojima ima otprilike između dva i tri glasa.

Kosovska Centralna izborna komisija (CIK) je sa prebrojavanjem uslovnih i glasova osoba sa posebnim potrebama započela kasno preksinoć. Kako je tada najavio portparol CIK-a Valjmir Eljezi, trebalo je da bude prebrojano oko 31.500 uslovnih glasova i 2.800 glasova osoba sa posebnim potrebama.

Osim uslovnih glasova, ostaje još prebrojavanje i glasova iz dijaspore.

Brojanje uslovnih glasova i glasanja osoba sa posebnim potrebama samo je ojačalo poziciju Pokreta Samoopredeljenje na izborima 14. februara. Ova stranka je do sada, kako se procenjuje, već obezbedila 56 mesta u Skupštini, i pre nego što se započelo sa brojanjem preko 56 hiljada glasova primljenih poštom.

Pokret Samoopredeljenje, osim kada su u pitanju uslovni glasovi, ubedljivo vođstvo ostvario je i nakon prebrojavanja glasova birača koji su glasali na biračkim mestima 14. februara. Ova stranka ostvarila je već podršku od 47.85 odsto glasova, brojeći preko 791.000 redovnih glasova. Druga na listi je PDK sa 17.41, a treća LDK sa 13.08 odsto glasova.

Sada, nakon brojanja preko 29.000 uslovnih glasova i glasova osoba sa posebnim potrebama, njihov rezultat je porastao na 47,94 procenta, javlja Koha najnoviju projekciju.

Sve ostale stranke su imale blagi pad, prema proračunu Kohe. Demokratska stranka Kosova nakon prebrojavanja redovnih i uslovnih glasova ima 17,38 odsto glasova, odnosno 20 mesta u Skupštini.

Demokratska liga Kosova dobila je manje od 10 procenata uslovnih glasova, što je smanjilo na manje od 13 procenata ukupnih glasova. Ova stranka do sada ima tačno 12,95 odsto glasova. Prema računici „Sainte-Lague“ koja se koristi za mesta u kosovskoj Skupštini, ova stranka će dobiti 15 mesta.

Alijansa za budućnost Kosova, nakon prebrojavanja 820.778 redovnih i uslovnih glasova, dobila je 60.910 glasova, ili 7,42 odsto. Ova stranka do sada je obezbedila 9 mesta u Skupštini.

Inicijativa ostaje van Skupštine.

Kako je najavila Centralna izborna komisija, danas je počelo prebrojavanje 56 hiljada 610 glasova dijaspore, što može promeniti strukturu Skupštine.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš