Zagarantovanih 10% manjina u institucijama-(ne)moguća misija

Poslednji izveštaj o proceni zapošljavanja pripadnika nevećinske zajednice u javnim službama i javnim preduzećima na Kosovu urađen je 2013. godine.

Zagarantovanih 10% manjina u institucijama-(ne)moguća misija
Od tada do danas nije se mnogo toga promenilo. Ustav Kosova, ali i brojni zakonski akti, štite prava nevećinskih zajednica, među kojima je Zakon o javnoj službi Kosova, koji članom 11 propisuje da se najmanje 10% položaja na centralnom nivou rezerviše za „osobe koje pripadaju nevećinskim zajednicama na Kosovu“. Međutim, ovaj zakon se ne sprovodi u potpunosti. Nadležne insitucije najavljuju da će se situacija uskoro promeniti.

Iako su manjinske zajednice, pre svega Srbi i Bošnjaci zastupljeni u javnim službama, u javnim preduzećima i izvršnim agencijama ta stopa je znatno manja od propisane. Kako bi se poboljšao položaj ovih zajednica, za dve nedelje biće održan sastanak međuministarske grupe, u kojoj će učestvovati pripadnici svih manjinksih zajednica na Kosovu.  

„Nakon čega će jedan od naših prvih koraka biti novi izveštaj, koji će Kancelarija za zajednice morati da pripremi, poslednje podatke, najsvežije podatke o broju Srba i drugih nevećinskih zajednica u institucijama i u javnim preduzećima i nakon toga ćemo mi kao međuministarska grupa preporučivati Vladi i neke mere za povećanje i Srba i drugih u tim organizacijama i institucijama, kako bi promenili te brojeve i došli do zakonskih obaveza” kazao je za RTK2 zamenik premijera Kosova Branimir Stojanović.

Romi, Aškalije i Egipćani su u najnezavidnijem položaju, a to potvrđuje i Veton Beriša predstavnik egipaćanske zajednice u skupštini Kosova.

,,Na centralnom nivou je zaposleno samo 4 pripadnika egipćanske zajednice, dok je na lokalnom nivou broj zaposlenih civilnih službenika svega 14 a ta brojka bi trebala da zabrinjava i nas i institucije zato što nisu primenile zakon. Mi smo krajnje nezadovoljni tretmanom koji ima egipćanska zajednica na Kosovu. Ekonomsko i socijalno stanje u kome se nalazi naša zajednica nateralo je ljude da razmišljaju o odlasku i potrazi za boljim životom ne nekom drugom mestu”, rekao je Beriša.

Jedan od problema pri zapošljavanju u javnim intitucijama Kosovu je i to što veliki broj ljudi iz nevećinskih zajednica ima fakultetske diplome Prištinskog univerziteta sa privremenim sedištem u Mitrovici, koje kosovske institucije nisu priznavale. Na sednici Vlade Kosova usvojena je Uredba kojom će biti omogućena verifikacija ovih diploma, a koja će početi da se primenjuje za 2 meseca. Kancelarije u kojima će diplomci moći da verifikuju dokumentaciju bićei otvorene u Gračanici i Severnoj Mitrovici.

,,I kada se bude dobila potvrdna informacija da je ta diploma validno stečena, i da ta diploma zaista postoji u njihovom sistemu, studenti će dobiti papir na kome piše da njihova diploma verifikovana, tj. da je stečena na univerzitetu u Severnoj Mitrovici i sa tim dokumentom će ti diplomci da apliciraju za posao u javnim institucijama na Kosovu”, rekao je Ivan Tomić, direktor kancelarije za pitanja zajednica.

Nadležne institucije preduzimaju mere za potpunu primenu Zakona o javnoj službi Kosova koji će pripadnicima nevećinskih zajednica omogućiti zagarantovana prava.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš