Zabrana kretanja vozila sa KM tablicama na Kosovu od 1. novembra

Vlasnici automobila sa srpskim registarskim oznakama gradova na Kosovu neće moći da se kreću na teritoriji Kosova, niti da prelaze granicu, nakon 31. oktobra – kada ističe rok Vlade Kosova za preregistraciju tih vozila u RKS (Republika Kosovo).

Zabrana kretanja vozila sa KM tablicama na Kosovu od 1. novembra

Ovo je za Radio Slobodna Evropa (RSE) potvrđeno iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Kosova uz navode da će se takvi automobili tretirati kao neregistrovani.

Radi se o tablicama koje za gradove na Kosovu izdaju srpski organi, kao što su: KM (Kosovska Mitrovica), PR (Priština), PZ (Prizren), GL (Gnjilane) i tako dalje.

Kako teče proces preregistracije?

Od ukupno 10.000 vozila sa takvim registarskim tablicama, koliko se procenjuje da ih ima, od 1. septembra, kada je počeo proces preregistracije, samo je pet vozila promenilo tablice u RKS, podaci su MUP-a.

Od toga, dva vozila su preregistrovana u opštinama na severu Kosova sa većinskim srpskim stanovništvom – Severnoj Mitrovici i Leposaviću i po jedan automobil u Prizrenu, Dragašu i Gnjilanu.

'Zastrašivanja' Srba

Od kada je počeo proces preregistracije 1. septembra, zabeležena su dva slučaja paljenja automobila sa RKS tablicama, potvrdio je za RSE zamenik direktora Policije Kosova za region sever, Besim Hoti.

Napominje ipak da nije utvrđeno da je preregistracija jedini motiv.

"Možda iza ovoga stoji nešto drugo i možda nisu u pitanju samo registarske tablice. Ovo poslednje (vozilo) koje je izgorelo, registrovano je prošle godine (na RKS tablice). Istrage o podmetnutim eksplozijama i materijalnoj šteti su u toku", kaže Hoti.

Hoti je potvrdio da su vlasnici ovih automobila pripadnici srpske zajednice.

S druge strane, ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja (Xhelal Svecla) je 19. septembra naveo kako predsednik Srbije Aleksandar Vučić nastavlja sa tendencijom zastrašivanja kosovskih Srba, te dodao da on podržava "srpske ilegalne strukture" da pale automobile sa RKS oznakama.

On je na Fejsbuk nalogu objavio i fotografije zapaljenog automobila uz navode da je prethodno "zapaljeno skladište srpskog državljanina u selu Grabovc, opština Zvečan, nakon što je preregistrovao automobil svog sina".

"Oba slučaja su otvoreni poziv za borbu protiv institucija Republike Kosovo. Pozivamo Vučića [Aleksandar, predsednik Srbije] da prestane da podržava ilegalne kriminalne strukture njihovim nasilnim i terorističkim aktima nad lojalnim građanima Republike Kosovo", napisao je šef kosovske policije, uz napomenu da se neće tolerisati krivična dela "Vučićevih ortaka".

Kosovo srpske tablice izdate za kosovske gradove smatra ilegalnim ali su se do sada tolerisale u opštinama na severu, dok su južno od Ibra ukinute pre desetak godina na osnovu sporazuma Prištine i Beograda o slobodi kretanja.

Proces preregistracije vozila na RKS tablice je počeo mesec dana kasnije od planiranog 1. avgusta, nakon što su lokalni Srbi barikadama blokirali puteve na severu, u pravcu dva granična prelaza sa Srbijom, u znak nezadovoljstva.

U tome ih je podržala i Srpska lista, vodeća partija Srba koja jedina ima podršku Beograda za učešće u radu kosovskih centralnih i lokalnih institucija.

Predsednik ove partije, inače ministar za zajednice i povratak u Vladi Kosova, Goran Rakić, je u jednom obraćanju rekao da su barikade bile "reakcija a ne akcija".

Takođe, zvanični Beograd očekuje pregovore o ovom pitanju što je Kosovo do sada odbijalo.

Stav Beograda

RSE se obratio predsedništvu Srbije i Kancelariji za Kosovo u Vladi Srbije sa upitom da odgovore na optužbe kosovskih vlasti da Beograd podržava "zastrašivanje" Srba na severu, ali do zaključenja teksta odgovor nije stigao.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je 13. septembra, podnoseći izveštaj u Skupštini o procesu dijaloga sa Kosovom, rekao da "ne postoji veštačko stvaranje kriza sa srpske strane", te za tako nešto optužio vlast na Kosovu.

"Opasnost je bliska, objektivna i ozbiljna. Srbija ni na koji način nije učestvovala u generisanju krize. Mi smo bili i ostali dosledno posvećeni dijalogu", rekao je predsednik Srbije.

Vučić je izjavio i da ne veruje "u bilo kakav dogovor" sa aktuelnom vlašću na Kosovu i da se "najteže stvari srpskom narodu dešavaju od dolaska Aljbina Kurtija na vlast".

Izvor: (rtklive.com)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš