Za sada tri kandidata za premijera Kosova

Za sada tri kandidata za premijera Kosova

Kadri Veselji, Ramuš Haradinaj i Fatmir Ljimaj trenutni su kandidati za budućeg premijera Kosova.

Veselji, čelnik Demokratske partije Kosova, je svoju kandidaturu objavio u četvrtak (22. avgust) u danu raspuštanja Skupštine Kosova.

Ramuš Haradinaj kandidat je predizborne koalicije njegove Alijanse za budućnost Kosova i Socijaldemokratske partije, dok je Ljimaj kandidat predizborne koalicije Alijanse novo Kosovo Behdžeta Pacolija i njegove Socijaldemokratske inicijative.

Kurti i Mustafa u pregovorima

Razgovore o predizbornoj koaliciji još uvek vode pokret Samoopredeljenje, Aljbina Kurtija, i Demokratski savez Kosova, Ise Mustafe.

"Kada budemo imali konkretne rezultate, objavićemo ih. Za sada imamo dobru volju i optimista sam o ishodu", saopštio je Kurti u četvrtak.

Ove dve, do sada, opozicione partije ne mogu da postignu saglasnost o premijerskoj poziciji. Kurti je čvrstog stava da on treba da bude kandidat za premijera, dok se Demokratski savez s tim za sada ne slaže. Iz ovog saveza još nisu objavili ko će biti njihov kandidat za premijera. Mustafa je u ranijem intervjuu za Radio Slobodnu Evropu potvrdio da on to neće biti.

Skupština Kosova raspuštena je u četvrtak glasovima 89 poslanika. Kosovski predsednik, Hašim Tači, najavio je nakon raspuštanja Skupštine da će uskoro raspisati izbore. Očekuje se da će se oni održati krajem septembra ili početkom oktobra.

Zbog takoreći nemogućnosti da jedna partija formira vlast na Kosovu, uoči izbora počelo je sklapanje predizbornih koalicija.

Najnovija je ona sklopljena u petak, 16. avgusta, između Pacolija i Ljimaja. Kako su saopštili, oni će na predstojećim prevremenim, parlamentarnim izborima izaći sa jednom izbornom listom, čiji će kandidat za premijera biti Ljimaj.

Pacoli u 'zlatnoj sredini'

U obraćanju medijima prilikom potpisivanja sporazuma, rekli su da su otvoreni za manje partije ili pojedince, a Pacoli je ovu koaliciju nazvao "zlatnom sredinom" koja će biti važna u formiranju buduće vlade.

"Ovo je otvorena koalicija i vrata ostaju otvorena za ljude koji žele da doprinesu Kosovu, bez obzira da li se radi o političkoj partiji ili nekome drugom. Verujem, međutim, da velike partije neće doći sa nama, ali pozivam iskrene ljude da dođu i da razgovaraju sa nama, jer će kod nas sigurno naći svoje mesto", kazao je Pacoli.

"Mi kao politička grupa čuvamo politički balans u zemlji, pružamo drugačiju alternativu", kazao je Ljimaj, dodajući da će svoj program objaviti tokom kampanje.

"Ova koalicija će biti odlučujuća za buduću vladu", dodao je Ljimaj.

I Pacoli i Ljimaj bili su u dosadašnjoj vladajućoj koaliciji sa Alijansom za budućnost Kosova, bivšeg premijera Ramuša Haradinaja, i Demokratskom partijom Kosova, Kadrija Veseljija.

Predizbornu koaliciju ove nedelje ozvaničili su Haradinajeva Alijansa za budućnost Kosova i Socijaldemokratska partija, gradonačelnika Prištine Špenda Ahmetija, sa Haradinajem za kandidata za premijera. Oni su tada izjavili da stvaraju osnovu za pobedu.

Neće sa Veseljijem

Većina partija na Kosovu se izjasnila, za sada, da neće stupati u koaliciju sa Demokratskom partijom Kosova Kadrija Veseljija, koja je inače, od proglašenja nezavisnosti 2008, uvek bila deo vlasti.

Ramuš Haradinaj 19. jula podneo je ostavku na premijersku poziciju zbog poziva na razgovor u Specijalni sud u Hagu. Funkcionisanje vlade u ostavci, doveli su u pitanje i opozicija i vladajuće partije, stoga je predsedništvo Skupštine odlučilo da zakaže sednicu o raspuštanju.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš