"Za Kosovo prioritet Unesko, Interpol i Savet Evrope"

Zamenik ministra spoljnih poslova Kosova Valjon Murtezaj izjavio je da još nije poznat datum podnošenja zahteva za učlanjenje u Unesko i Savet Evrope.

"Za Kosovo prioritet Unesko, Interpol i Savet Evrope"

"Radimo na unapređenju dokumentacije, radi se o nizu strateških dokumenata i zakona. Ali, u ovom trenutku, ne mogu da kažem da ćemo da apliciramo sada ili nekom drugom prilikom, jer mnoge okolnosti određuju donošenje takve odluke", kazao je Murtezaj za Slobodnu Evropu.

Prema njegovim rečima, članstvo u međunarodnim organizacijama za Kosovo je jedan od prioriteta Ministarstva spoljnih poslova ali i svih ostalih kosovskih institucija. 

On je rekao da su u "narednom dužem vremenskom periodu" za Kosovo, pored Uneska, prioritet i Interpol i Savet Evrope. 

Prilikom donošenja odluke o podnošenju zahteva za prijem u članstvo u UNESKO, institucije Kosova, pre svega Ministarstvo spoljnih poslova, rade i na unapređenju dosijea za apliciranje, rekao je Murtezaj. 

“Moram, međutim, da razjasnim da mi još nemamo konačnu odluku kada ćemo da apliciramo. Mnoge okolnosti trebaju da se analiziraju, dešavanja unutar Unesko, dešavanja na Kosovu, u regionu, i sve to utiče na proces. Prema tome, moramo da budemo pažljivi da se ne ponovi neuspeh. Moramo da imamo sigurne šanse da ćemo se učlaniti", rekao je on. 

Murtezaj je naveo da će i nakon što bude podnet zahtev za članstvo u Savet Evrope, taj proces potrajati. 

"Moramo reći da je nesrećna okolnost to destruktivno ponašanje Vlade Srbije u tom pravcu. Članstvom Kosova u međunarodnim organizacijama ne gubi Srbija. Međutim, koliko god ti destruktivni napori trajali, Srbija ne može da spreči put Kosova na tom putu. Niti ima snagu, niti ima legitimitet i kredibilitet da tako nešto uradi", kaže Murtezaj. 

Prema njegovim rečima, članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama je u interesu svih – "i samog naroda na Kosovu, ali i država sa kojima se Kosovo graniči".

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš