Za Kosovo nema bezviznog režima ukoliko se ne istraže ovi slučajevi korupcije

Borba protiv slučajeva korupcije je glavna riječ političke klase na Kosovu. Rješavanje sudskih slučajeva visokih profila korupcije i organizovanog kriminala je uslov koji je Evropska unija više puta pominjala kada je riječ o viznoj liberalizaciji. Čak i nakon demarkacije sa Crnom Gorom, svjedoci smo izjava zvaničnika EU da je ostao samo još jedan uslov "borba protiv organizovanog kriminala i korupcije".

Za Kosovo nema bezviznog režima ukoliko se ne istraže ovi slučajevi korupcije

BIRN i Internews Kosovo, su u martu 2018. godine objavili izvještaj pod nazivom "Korumpirana liberalizacija" - Izvještaj o nalazima u slučajevima označenim za liberalizaciju viznog režima. Prema izvještaju, proces identifikacije onih najvažnijih slučajeva rezultirao je obilježavanjem 39 slučajeva, uglavnom krivičnih djela u poglavlju korupcije u sudovima na Kosovu, od kojih je konačnom odlukom riješeno samo osam, a drugi dio je u raznim fazama krivičnog postupka, stoji u izvještaju, prenosi portal "Periskopi". Ovaj izveštaj otkriva veoma uznemiravajuću činjenicu.

U kosovskim sudovima postoji razlika u podacima u vezi sa identifikovanim slučajevima. Tako, u Tužilačkom savjetu Kosova, u ovim slučajevima postoje sljedeći podaci:

8 - konačna odluka

4 - prvostepena odluka

18 - na glavnom pretresu

4 - istražni postupak

1 - produženje istrage

1 - predistražna procedura

3 - suspenzija istrage

U Sudskom savjetu Kosova imamo sljedeće podatke:

6 - konačna odluka

5 - prvostepena odluka

19 - na glavnom pretresu

9 - istražni postupak

0 - predistražna procedura

0 - suspenzija istrage

Osnovni sud u Prištini takođe izlazi sa različitim podacima o izvještaju o predmetima koji se razmatraju. Ali, koja su prva tri slučaja identifikovana u ovom izvještaju, istovremeno najpoznatija, ali ne važnija od drugih predmeta.

1. PREDMET "FERONIKELI" - Osnovni sud u Prištini

U vezi sa ovim slučajem optuženi su bivši gradonačelnik Shukri Buja, osam opštinskih zvaničnika, kao i vlasnik građevinskog preduzeća. Među optuženima su: Shukri Buja, Nebih Zeqiri, Halit Gashi, Fahri Retkoceri, Hasim Vishesella, Edmond Rechepi, Driton Avdiu, Burim Kodra, Bajram Rizani i Magbule Sadiku, gdje su među optuženima i jedan bivši predsjednik opštine i osam drugih zvaničnika kao i vlasnik građevinskog komora. Optužnica: Optužene, kako bi ostvarili zaradu za sebe, ali i za druge, a izazvali su štetu oštećenima: opštini i društvenim preduzećima pod upravom Kosovske agencije za privatizaciju, postupali u saučesništvo sa direktnim umišljajem, nezakonito, te doneli odluke kojima su u početku eksproprisali i naknadno su otuđile društvenu i opštinsku imovinu. Od početka istrage prošlo je 884 dana ili 2 godine i 5 mjeseci, a glavni pretres još nije započeo.

2. PREDMET "STENTA" - Osnovni sud u Prištini

Optuženo je 59 fizičkih i 4 pravna lica, a optužnice se odnose na liječenje pacijenata u privatnim bolnicama. Optuženi u ovom slučaju je i bivši ministar Ferid Agani, dok je optužnica i u vezi sa položajem generalnog sekretara - Ganije Shabanija. Istraga u prvom dijelu je počela 16. juna 2014. godine, dok je drugi dio bio 11. januara 2016. godine Specijalno tužilaštvo je podiglo optužnicu 14. juna 2016, dok je inicijalni pretres bio 21. oktobra 2017. godine. Osnovni sud u Prištini odbio prigovore odbrane u vezi sa optužnicom, ali je novembra 2017. Apelacioni sud vratio predmet prigovora na optužnicu. Osnovni sud je 26. februara 2018. godine uspostavio postupak u tri djela. Od početka istrage je prošlo 1.376 dana ili 3 godine i više od 9 mjeseci, a glavni pretres još uvijek nije započeo.

3. PREDMET "SIGURIA" - Osnovni sud u Prištini

7 optuženih osoba povezanih za tender za fizičku sigurnost, objekata KEK-a. U ovom slučaju se terete direktor KEK-a Arben Gjukaj, bivši šef Ureda za razmatranje žalbi Hysni Hoxha, i bivši predsjednik Skenderaja, Sami Lushtaku. Vrijednost tendera za koju je optuženi terete iznosio je oko 6 miliona eura.

Od početka istrage je prošlo 1.162 dana, ili više od tri godine od kada je podignuta optužnica, a presuda je na početku. 

 

Izvor: (info-ks.net)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš