Za građane neprihvatljivo poskupljenje struje, civilno društvo predlaže blok-tarife

Službenik za komunikacije KEDS Adljum Ramadani kaže da je njihov zahtev Regulatornoj kancelariji za energetiku za poskupljenje struje 30 do 40 odsto došao kao rezultat povećanja uvozne cene struje, prenosi Ljajmi.

Za građane neprihvatljivo poskupljenje struje, civilno društvo predlaže blok-tarife

"Mi smo podneli zahtev za vanredno preispitivanje po pitanju cene, reč je o isključivom pravu koje ima organ koji odlučuje, a to je u ovom slučaju Regulatorna kancelarija za energetiku. Mi kao KEDS i KESCO ne možemo da komentarišemo koliko će biti povećanje, ali predložili smo oko 30-40 odsto povećanje cena. Naravno konačna odluka ili poslednja reč će biti na regulatoru", kaže on.

Naveo je da potrošači trenutno imaju stabilno snabdevanje strujom i da se ne primenjuju restrikcije, ali i da je poslednjih dana povećana potrošnja energije i zbog nižih temperatura.

"Sa smanjenjem temperatura raste i potrošnja struje, posebno onih potrošača koji se greju na struju, tako da ih je popriličan broj i to se naravno direktno odražava na napredak elektroenergetskog sistema. Međutim, do sada smo omogućili da ovo snabdevanje bude stabilno i naravno sa povećanjem temperatura očekujemo da će se tako nešto nastaviti i dalje. Pre nekoliko dana smo oborili rekord potrošnje", naveo je Ramadani. 

Kako je rekao, trenutno se iz uvoza pokriva potrošnja struje, ali će se sačekati da se vidi kako će se ta situacija nastaviti zbog energetske krize. 

Rinora Gojani iz Balkan Grin fondacije kaže za Kosovo pres da će doći do poskupljenja struje zbog poskupljenja uvoza, ali ističe da bi bilo bolje da su primenjivane blok tarife.

"Regulatorna kancelarija za energetiku, pored preispitivanja cene energenata, treba da preispita i ponovno uvođenje blok-tarifa u sistem, kako bi građani koji manje troše, manje plaćali, dok onima koji ne štede energiju, da se naplaćuje skuplja energija. Blok-tarifa se pokazala kao dobar mehanizam čak i na osnovu analize koju smo uradili kao civilno društvo, videvši koliko je to uticalo na povećanje potrošnje energije po domaćinstvu. Zapravo, to je bio jedan od mehanizama da se oko 81 odsto građana drugačije ponašao u vreme kada su bile blok tarife", rekla je Gojani. 

Građani kažu da je za njih poskupljenje struje neprihvatljivo, navodeći da su u poslednje vreme poskupeli i prehrambeni proizvodi.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš