"Vreme je za promenu formata dijaloga"

Ministarka za dijalog, Edita Tahiri, kazala je da je vreme da se razmotri mogućnost promene formata dijaloga sa Srbijom u Briselu. Ona je rekla da je sledeća faza ovog procesa zatvaranje.

"Vreme je za promenu formata dijaloga"

U ovom intervjuu za list "Epoka e re", Tahiri je branila proces dijaloga u Briselu, rekavši da je on doneo mnoge uspehe Kosovu.

"Mislim da je došlo vreme da se razmisli o promeni formata dijaloga i da je sledeća faza zatvaranje. No, ne smemo zaboraviti da je za ovih šest godina dijaloga postignut značajan napredak. Više od trideset sporazuma, od kojih se većina  sprovodi," rekla je Tahiri.

Ona je ocenila da je Briselski dijalog značajno doprineo realizaciji strateških ciljeva Vlade i da se ojačala pozicija zemlje u inostranstvu. Ministarka Tahiri je govorila i o izgradnji ilegalnog zida na severu, rekavši da kosovske državne institucije intenzivno i pažljivo rade na uklanjanju ovog zida. Prema njenim rečima, zid je van dogovora u Briselu o revitalizaciji mosta na Ibru i postavljen je uz dogovor sa Srbijom kako bi se destablizovala situacija na Kosovu.

"Sve institucije, vlada i opozicija kao i građani su protiv zida i bilo kojeg drugog zida, stoga će se svaki ukoniti vrlo pažljivo i veoma brzo. Predsednik, premijer i predsednik Skupštine jasno su izneli svoj stav da država neće ovaj zid, i da će on uskoro biti uklonjen," rekla je Tahiri.

Ona uverava sve građane Kosova da će proces revitalizacije mosta biti kako je to i predviđeno sporazumom, "bez zida".

"Mi vas uveravamo da neće biti zida i da će proces revitalizacije mosta i pešačke staze na Ibru biti u obliku šetališta što će biti u potpunosti u skladu sa sporazumom iz Brisela. Mi smo veoma posvećeni ovom pitanju i njegovom rešavanju, ali želimo da naglasimo da ćemo to rešiti sa najvećom pažnjom, imajući u vidu osetljivost ovog pitanja i u skladu sa zakonima Kosova," rekla je ministarka Tahiri.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš