Voker: Sramota je što u Francuskoj još uvek važe srpske poternice

Hapšenje lidera Alijanse za budućnost Kosova (AAK), Ramuša Haradinaja, od strane francuskih vlasti, mnogo je pogodilo američkog prijatelja Kosova, Vilijama Vokera.

Voker: Sramota je što u Francuskoj  još uvek važe srpske poternice

Bivši šef OEBS-a tokom rata na Kosovu ostao je na vanrednoj sednici na kojoj su se članovi Skupštine okupili da razgovaraju o hapšenju Haradinaja. 

Voker je, takođe, dao izjavu o Haradinaju za kojeg kaže da ga poznaje već 16 godina.

"Prvo, ja sam ovde, jer je ovo parlament koji treba da predstavlja narod Kosova i želim da čujem šta je rečeno u slučaju gospodina Haradinaja i njegovog hapšenja. Zato sam ovde. Sada, šta mislim o gospodinu Haradinaju - mislim da je njegovo hapšenje sramota. Poznajem Ramuša Haradinaja već 15-16 godina. Poznajem ga kada je bio premijer Kosova, dok je bio u Hagu na svom prvom suđenju, a oslobođen je optužbi za ratne zločine. Evo nas 10 godina kasnije. On putuje u Bazel, u Švajcarsku, i odjednom neočekivana INTERPOL-ova poternica Beograda. Ja sam zbunjen zbog toga što u ovom trenutku, francuske vlasti iznenada sprovode nalog iz Srbije, koji je, francuske vlasti moraju da znaju, čisto politički čin iz Beograda, a ne ono što je Haradinaj uradio ili nije u prošlosti. Dakle, ja sam iskreno tužan, ne samo zbog Beograda, koji nastavlja da sprovodi ova politička dela, nego i zbog Pariza koji nastavlja da radi stvari u ime Beograda, koje nisu na mestu," rekao je Voker, prenosi KP.

On je optimista da će se stvari na Kosovu popraviti, iako je u nekim slučajevima izrazio razočaranje dešavanjima u zemlji.

"Iskreno, ponekad sam obeshrabljen i razočaran što stvari nisu ​​dovoljno dobre. Ja sam bio ovde u vreme oslobađanja Kosova. Ja sam bio ovde u vreme nezavisnosti Kosova i narod Kosova zna da postoje velika očekivanja i mislim da ta očekivanja nisu realizovana. Jedan od razloga zašto mislim da parlament ovde ima težak zadatak da prema Ustavu radi ono što bi većina očekivala od kosovskog parlamenta da uradi, a to je da nastavi da pokreće stvari. Dolazim onoliko često koliko mogu i uvek se nadam da će se stvari popraviti, ali mislim da se stvari ne poboljšavaju. Ovaj put sam ovde na godišnjicu masakra u Račku, i mog učešća tamo. Voleo bih da kažem više pozitivnih stvari odgovarajući na vaša pitanja, ali sam razočaran," rekao je Voker.

Vilijam Voker je bio šef Verifikacione misije OEBS-a na Kosovu u vreme masakra u Račku.

Masakr u kojem je ubijeno više od 50 albanskih civila, Voker je nazvao genocidom. Nakon ovog događaja, zapadne sile su inicirale sastanak u Rambujeu, u Francuskoj, posle kojeg su usledili vazdušni napadi NATO-a na srpske ciljeve.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš