"Vojska Kosova čeka na podršku Srba"

Da li je Kosovo korak bliže formiranju Oružanih snaga, nakon izjave ministra odbrane SAD Džejmsa Matisa da bi pre smanjenja prisustva američkih snaga na Kosovu, kosovske snage morale dobiti mandat za odbranu zemlje.

"Vojska Kosova čeka na podršku Srba"

Analitičari tvrde da to nije nikakva novost, dodajući da je podrška manjinskih poslanika ključna za njihovo osnivanje.

Nova američka administracija jasno je stavila do znanja da bi pre povlačenja svojih vojnika sa Kosova zvanična Priština trebalo da preuzme odgovornost za bezbednost na Kosovu. Izjava prvog čoveka Pentagona, za direktora Centra za mir i toleranciju Nenada Maksimovića ne predstavlja novost.On smatra da je to, pre svega, posledica najavljenog smanjenja troškova vojnog angažmana SAD-a u mnogim državama sveta. Ključ formiranja oružanih snaga je u rukama predstavnika kosovskih Srba, ocenjuje Maksimović.

„Moramo uzeti u obzir da se kosovska vojska može formirati isključivo promenom Ustava, za šta su potrebni glasovi srpskih poslanika, tako da odgovornost između ostalog leži i na njima.Sada videćemo kako će se oni ponašati, da li će se ponašati principijelno kao do sada ili će pitanje formiranja kosovske vojske postati deo malo šireg političkog paketa kojim će se dobiti neki drugi ustupci“, navodi iz Nenad Maksimović Centra za mir i toleranciju.

S druge strane, bivši komandant Kosovskih bezbednosnih snaga Kadri Kastrati kaže da kosovske institucije mogu da uspostave vojsku i bez podrške Srpske liste.

"Vlada i Skupština mogu to da učine u saradnji sa međunarodnim partnerima i bez promene Ustava. Neka ostane ime Bezbednosne snage (Kosova), ali ih treba uključiti u vojne misije i zadatke, sa novim naoružanjem kako se više ne bi tapkalo u mestu kao što je situacija sada", istakao je za RTK2 Kadri Kastrati bivši komandant KBS-a.

Ramuš Tahiri ističe da Kosovu treba funkcionalna vojska koja bi u infrastrukturnom smislu doprinela razvoju Kosova.O načinu formiranja oružanih snaga kaže:  

„Jedina opcija je da se izglasa u parlamentu, druga opcija je za vanredne situacije, mi možemo usvojiti neki „lex specialis“, ali on mora da ima određeno vreme trajanja za vanredne situacije.Ne vidim takvu potrebu i ne vidim veliku potrebu da Kosovo sada ima vojsku, kod nas je KFOR i postoji dobra saradnja sa NATO snagama i zbog međunarodne sigurnosti ne vidim neku pretnju ni spoljašnju ni unutrašnju.“

Predlog Zakona o oružanim snagama skoro dve godine čeka na razmatranje u Vladi i Skupštini, zbog protivljenja Srpske Liste.Za potpunu operativnost Oružanih snaga Kosova potrebno je deset godina, a nacrtom zakona prediviđeno je da one imaju 5.000 aktivnih vojnika i 3.000 pripadnika rezervnog sastava.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš