Vogel: SAD očekuju brzi sporazum da bi Kosovo proglasile završenom misijom i povukle trupe

Stručnjak iz Saveta za politiku demokratizacije Tobi Vogel kaže da Sjedinjene Države žele da što pre postignu sporazum između Kosova i Srbije, kako bi to objavile kao završenu misiju i povukle trupe sa Kosova.

Vogel: SAD očekuju brzi sporazum da bi Kosovo proglasile završenom misijom i povukle trupe

Vogel kaže da će odlazeći  premijer iz Samoopredjeljenja Aljbin Kurti teško uveriti SAD i EU da je odluka Ustavnog suda za njega neprihvatljiva.

Gospodine Vogel, Ustavni sud Kosova utvrdio je da se nova Vlada Kosova može formirati bez izbora, ali odlazeći premijer, Albin Kurti, rekao je da je ta odluka neprihvatljiva. Kuda vodi ova situacija?

Pre svega, ne želim da komentarišem odluku Ustavnog suda, jer nisam stručnjak za ustav. Ne razumem ovde sve pravne komplikacije. Ali ono što mogu reći je da su, kada su građani Kosova prošle godine izašli na birališta, glasali za Samoopredeljenje i Demokratski savez Kosova, na osnovu očekivanja da će formirati vladu ako budu izabrani.

Sada je DSK odlučila da se povuče iz [koalicionog] sporazuma, a u pogledu političke legitimnosti, stvorena situacija zahteva nove izbore. Ovo je moje lično viđenje, a ne pravna analiza, i ne ustavna analiza.

Razumem da PS i premijer Kurti ne prihvataju ovu odluku u političkom smislu. Međutim, mislim da će biti teško ubediti Evropsku uniju i posebno Sjedinjene Države u njihovo viđenje. Sjedinjene Države su u stvari iz sopstvenih razloga pomogle sa ubeđivanjem DSK da napusti vladajuću koaliciju s premijerom Kurtijem. A sada i EU i SAD pozivaju na suzdržavanje, zbog poštovanja odluke [Ustavnog suda].

Ali mnogi su rekli da odluka Ustavnog suda može biti opasan presedan - marginaliziranjem pobednika na izborima i trasiranje budućih političkih manevara između političkih stranaka koje možda neće pobediti na izborima ...

Koliko razumem odluku, kaže se da  najveća stranka, stranka sa najvećim brojem mandata [u Parlamentu] ima prva pravo za formiranje vlade. A ako ona, iz bilo kojeg razloga, ne može formirati ili ne može održati većinu u parlamentu, onda predsednik može imenovati nekoga drugog da formira vladu. Tako razumem odluku. Sve drugo bi omogućilo PS-u da drži čitav proces kao taoca, ne nominujući alternativnog kandidata za premijera. Ponavljam, nisam stručnjak za Ustav, ali ja tako razumem odluku i pravnu i političku stvarnost koja stoji iza nje.

Jedan od najneugodnijih zadataka Kosova je nastavak dijaloga sa Srbijom, koji je obustavljen krajem 2018. Kada i pod kojim uslovima se ovaj proces može nastaviti?

Isključio bih ideju da je dijalog najnužnije pitanje, jer taj dijalog traje već skoro deceniju. Mislim da mesec dana ranije ili mesec dana kasnije nije veliki problem. Hitnost se nameće sa američke strane. Amerikanci žele sporazum što je pre moguće kako bi objavili kraj misije i povukli trupe sa Kosova.

To bi bila spoljnoskopolitička pobeda predsednika Donalda Trampa. To bi bilo lično opravdanje za Ričarda Grenela (izaslanika Bele kuće za dijalog između Kosova i Srbije) za kojeg se čini da je sada uključen u Trampovu kampanju za reizbor. Ovo u ustvari stoji iza tog utiska hitnosti.

Razumem zašto Kosovo vidi situaciju kao hitnu, jer je blokirano, nije bilo šansi da postane član Ujedinjenih nacija, nije moglo da postane deo agencija UN, postoji i kampanja povlačenja priznanja iz Srbije.

Drugi aspekt je ko će predstavljati Kosovo u dijalogu: predsednik kao i pre ili premijer. Ali mislim da je sada najvažnije da se shvati da pritisak predsednika [Kosova, Hašima] Tačija na razmenu teritorija sa Srbijom zapravo ne vodi ni čemu . Jedini koji misle da je to dobra ideja su Amerikanci, a donedavno i Evropljani.

Ali izaslanik Evropske unije za dijalog između Kosova i Srbije, Miroslav Lajčak, jasno je stavio do znanja da bi to bila loša ideja. Mislim da predsednik Tači veoma dobro razume da je izolovan, unutar svoje zemlje, u pogledu ideje razmene teritorija i da takav sporazum neće biti sproveden.

Tači insistira na tome da SAD igraju vodeću ulogu u dijalogu, a upravo ste rekli da SAD podržavaju razmenu teritorija. Da li se očekuje da će ovo pitanje biti na stolu?

Mislim da su glavni akteri koji se zalažu za razmenu teritorija trenutno predsednik [Srbije, Aleksandar] Vučić, predsednik Tači i Trampova administracija. Da li će to postati deo diplomatskih pregovora ili ne, ostaje da se vidi. Zavisi od toga kako se vode ovi razgovori. Nekoliko godina je izgubljeno u dijalogu. U poslednje dve godine bilo je neproduktivnih razgovora o razmeni teritorija, što bi bilo protivno načelima i vrednostima Evropske unije i veoma bi destabilizovalo  Balkan.

Sada vidim neku vrstu hitnosti  na strani EU da se vratimo na temeljne principe koji su pratili dijalog od njegovog započinjanja, pre gotovo deset godina.

Izgleda da je mali nivo.saradnja dvojice izaslanika u dijalogu, američkog Ričarda Grenela i evropskog, Miroslava Lajčaka. Vidite li ovde neki problem, jer je čak i predsednik Tači rekao da neće učestvovati u pregovorima sa Lajčakom ...

Predsednik Tači ne bi trebalo da učestvuje u razgovorima sa Lajčakom, jer bi za to bio kompetentan premijer Kosova. Sećate se da je kada je započeo dijalog, počeo s premijerima obe strane. A kad su preuzeli druge funkcije - predsednika - dijalog se prebacio na njih. Dakle, nikada nije postojao institucionalni razlog za to. Oduvek je imao veze sa ličnom vlašću.

Što se tiče uloge SAD-a, to je bio neprijateljski potez. Čin maltretiranja Trampove administracije, ne samo protiv Vlade Kosova, koja je nakon izbora pravilno konstituisana, već i prema Evropljanima. To je učinjeno u nastojanju da se marginalizuje EU i marginalizuje Kurti. Bila je to vrlo agresivno delovanje koje je pritom bilo javno. Uvek se izvesne stvari događaju iza kulisa. Ne može uvek postojati jedinstvo između EU i SAD, ali videti toliko neslaganja u javnosti ... Mislim da je to pokušaj SAD da preuzme kontrolu nad procesom.

Srbija se takođe uskoro suočava sa izborima. Za sada nema znaka sa srpske strane da je možda promenila svoj stav o Kosovu. Imajući u vidu sva ova dešavanja, kakve su nade da će dijalog doneti rezultate?

Ne očekujem - i nisam jedini - mnogo promena u Srbiji. Opozicija u Srbiji je slaba i podeljena. Ovi izbori su gotovo formalnost koja se mora sprovesti pre nego što se dijalog obnovi.

Ne znam koja je poslednja faza Vučićeve igre i ne znam šta on radi da pripremi političku scenu i javno mnjenje za neizbežni zaključak ovog dijaloga, a to će biti potpuno priznanje nezavisnosti Kosova. . Kosovo je van kontrole Srbije već 20 godina. Mislim da nijedan razuman posmatrač nema iluziju da će se Kosovo vratiti pod suverenitet Srbije. Mislim da je vreme da Srbija prihvati tu činjenicu i prihvati stvarnost na terenu.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš