Vlasti podbacile u lobiranju za priznanja nezavisnosti Kosova

Na pragu osme godišnjice nezavisnosti 17. februara, Kosovo nije uspelo da osigura 130 priznanja nezavisnosti koja bi omogućila da se pitanje članstva Kosova u Ujedinjenim nacijama stavi pred Savet bezbednosti, kažu analitičari.

Vlasti podbacile u lobiranju za priznanja nezavisnosti Kosova

Na zvaničnom sajtu Ministarstva spoljnih poslova stoji da je Republiku Kosova priznalo 111 država, te da je međunarodno priznanje prioritet ovog ministarstva.

Analitičar Haljilj Matoši ipak smatra da je Kosovo tokom ovih osam godina trebalo da osigura više priznanja nego što jeste.

„Kosovski lideri su rekli da će uspeti da obezbede 130 priznanja, koliko je potrebno da se ovo pitanje stavi pred Savet bezbednosti. Ali, rukovodstvo nije uspelo u tome, pre svega zbog slabe koordinacije, nerada i slabog angažovanja. Kosovski saveznici su bili u pripravnosti i može se reći da su većina priznanja došla upravo zbog njihovog angažovanja i lobiranja, ali jako smo malo dobili angažovanjem kosovskog rukovodstva“, kazao je Matoši.

Slično mišljenje ima i Imer Muškoljaj, koji dodaje da je brojka od 111 razočaravajuća jer su građani očekivali više, onako kako su političari obećavali.

„Kosovo se nalazi u situacji u kojoj su priznanja stala, naročito poslednjih godina. Taj broj je nedovoljan za međunarodni subjektivitet Kosova“, kazao je on.

Pored toga, sagovornici se slažu da kosovski lideri nisu uspeli ni da integrišu Kosovo u ostale važne međunarodne mehanizme, kao što je, na primer, UNESCO.

„Iako tri ili četiri resora rade na međunarodnim pitanjima, predsednica, Ministarstvo spoljnih poslova, integracije i dr., nisu uspeli da ubede čak ni saveznike, a ni pojedine zemlje koje su priznale Kosovo, da glasaju za članstvo Kosova u UNESCO. Kosovo je daleko od usaglašene spoljne politike“, navodi Haljilj Matoši.

Poznavaoci političkih prilika ocenjuju da je stvoren utisak da su političari nakon proglašenja nezavisnosti nastavili da se nadaju tome da će samo međunarodni partneri lobirati i donositi priznanja.

Kosovo sada više nije jedini problem u svetu i međunarodna zajednica se suočava i sa drugim pitanjima. Pitanje priznanja kosovske nezavisnosti je iznelo na videlo, kako kažu analitičari, slabost i neozbiljnost zvaničnika kosovskih institucija.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš