Vlasi: Ko ne bi želeo prisajedinjenje Preševske doline Kosovu, ali to je nerealna opcija

Politički analitičar i bivši visoki zvaničnik Kosova, Azem Vlasi ocenio je večeras da nema nikoga na Kosovu ko ne bi želeo prisajedinjenje Preševske doline, ali da je to nerealna opcija.

Vlasi: Ko ne bi želeo prisajedinjenje Preševske doline Kosovu, ali to je nerealna opcija

Učestvujući u emisiji KTV, Vlasi je rekao da insistiranje predsednika Kosova Hašima Tačija da je njegov cilj da ujedini Preševsku dolinu s Kosovom, a da ništa ne da Srbiji, nerealna opcija.

„Ako neko nagovori Srbiju da nam da čitavu teritoriju, to je u redu, a to bi bila unija Doline, ali ako uđemo u crtanje granice, Srbija kaže da su tu neka sela koja su još uvek napuštena“, rekao je on.

Ocenio je da će dijalog biti neuspešan ako nema za rezultat konačno priznanje i dve države koje se međusobno priznaju.

Vlasi smatra da Vlada premijera Ramuša Haradinaja ne treba da padne zbog takse koju je uvela na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

„To apsolutno ne treba da se dogodi, zbog drugih pitanja Vlada može pasti, ali ne zbog takse. Uslov da treba ukinuti taksu da bi se nastavio dijalog je postavio predsednik Srbije, Aleksandar Vučić i sada ispada da Vučić obara Vladu“, kaže Vlasi i dodaje da je vlada Haradinaja formirana glasovima i Srpske liste koji su sada otišli u Beograd i zahtevaju da dobiju dozvolu od Vučića da napuste institucije Kosova.

On je ocenio da je taksa postigla efekat za koji je uvedena i da sada treba poslušati savet SAD.

„Međunarodni faktori i SAD kažu da taksa ne bude opravdanje za blokiranje dijaloga, traže da se otvori put dijalogu, jer su se i amerikanci i Brisel umorili od nas, od dijaloga sa Srbijom“, kazao je Vlasi i dodao da je za osam godina dijaloga bilo malo rezultata i da svet ima druge probleme.

Ocenio je da platforma za dijalog sa Srbijom koja je danas usvojena u Skupštini Kosova nije savršena, ali da garantuje neke suštinske stvari za nastavak dijaloga.

„Obezbeđuje da se u dijalogu ne dovodi u pitanje status Kosova kao nezavisne i suverene države, kao ni teritorija i granice“, kazao je Vlasi.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš