Vlada: Za ulazak na Kosovo nisu potrebni pasoši

Posle informacija u medijima da je sa administrativnih punktova između Kosova i Srbije vraćeno više porodica sa decom jer su posedovale samo pasoš Srbije, za N1 je u Vladi Kosova potvrđeno da pasoši, po Briselskom sporazumu, nikada i nisu bili potrebni za prelazak administrativne linije.

Vlada: Za ulazak na Kosovo nisu potrebni pasoši

Za prelazak administrativne linije građani bi trebalo da poseduju ličnu kartu i izvod iz matične knjige rođenih sa fotografijom za decu, rekli su za N1 u Vladi Kosova.

"U Briselu je 2011. godine postignut sporazum o slobodnom kretanju, kojim se predviđaju olaksice za građane dve zemlje. U tom kontekstu Republika Kosovo i Republika Srbija su se saglasile da građani dve zemlje putuju iz jedne u drugu samo sa ličnim kartama za odrasle osobe, dok se za maloletnike predviđaju izvodi iz matične knjige rođenih. Pasoši se traže samo u slučajevima kada građani iz jedne od država putuju u treće zemlje", precizirao je Jetljir Zilberaj, portparol kosovskog ministrastva spoljnih poslova.

"Svaki građanin Srbije koji putuje sa aerodroma u Prištini i koji za odredište ima neku treću zemlju, EU, SAD i slično, naravno da će mu biti tražen pasoš. Ali, putovanje između dve zemlje se obavlja samo sa ličnim kartama", rekao je.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš