Vlada uvela policijski čas u dva vremenska termina dnevno

Kosovska vlada usvojila je večeras odluku da zaustavi kretanje ljudi i vozila u dva različita vremenska perioda tokom dana: od 10:00 do 16:00 i od 20:00 do 8:00. Broj zaraženih virusom korona večeras je naglo skočio za 26 sa prethodnih 33.

Vlada uvela policijski čas u dva vremenska termina dnevno

Ovo je najnovija, a jedna u nizu mera koju vlada koju predvodi Aljbin Kurti preduzima od 13. marta, kada je prvi put usvojila paket od 11 mera u borbi protiv koronavirusa.

Vlada u Prištini prethodno je proglasila vanredno stanje u javnom zdravstvu, dok je sa druge strane, najnoviji rascep na političkoj sceni nastao sa zahtevom kosovskog predsednika Hašima Tačija da se uvede vanredno stanje, čemu se usprotivio Kurti, a deo vlade odobrio, pre svega DSK.

Tači protiv večerašnje odluke vlade, poziva policiju i druge institucije da najnovije mere ne poštuju

Odluci se odmah usprotivio Hašim Tači. Na vanrednoj konferenciji za medije večeras pozvao je policiju i sve institucije da ne sprovode ovu odluku, jer prema njemu, one čine krivično delo, prenosi Zeri.info

„Ovu odluku je prvi čovek države nazvalo neustavnom jer vlada nema pravo da donosi takve odluke bez proglašenja vanrednog stanja u zemlji i najavio je da će se sutra žaliti Ustavnom sudu“, piše Zeri.

Sa odlukom se ne slaže ni bivši kosovski premijer Ramuš Haradinaj.

„Odluka Vlade da jednostrano zabrani slobodu kretanja je grubo kršenje duha Ustava i sistema uravnoteženja i kontrole! Čak i u kriznim vremenima, državi su najdragocenija demokratija i ustav. Svaka tendencija poput današnje krize koja se koristi za jednostrane odluke o nametanju kontrole je akt diktature. Kosovo nije stanje diktature, već duha demokratije“, oglasio se preko Fejsbuka.

Izvor: (rtk2)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš