Vlada spremila zakon o upravnoj inspekciji, želi da "disciplinuje" javnu upravu

Vlada Kosova, odnosno Ministarstvo unutrašnjih poslova pripremilo je nacrt zakona o upravnoj inspekciji u kojim će inspektorima biti omogućen ulazak u kancelariju, bilo koji objekat javne uprave i pristup određenoj opremi bez upozorenja, bez dozvole i bez obzira na radno vreme, prenosi Koha.

Vlada spremila zakon o upravnoj inspekciji, želi da "disciplinuje" javnu upravu

Inspektor će imati pravo da uđe u kancelariju uz pomoć policije u slučaju da to bude odbijeno.

Po tom zakonu inspektor, prilikom nadzora ima pravo da vrši uvid u elektronsku i fizičku dokumentaciju, da fotokopira dokumenta, da kopira audio-video zapise, da fotografiše lica, prostorije i objekte radi uvida.

Za eventualne nezakonitosti Inspektorat može da izrekne kazne od 500 do 3.000 evra.

Svi elementi ovog nacrta zakona razmatrani su danas na sastanku Asocijacije kosovskih opština, koja je izrazila zabrinutost da takav zakon ima policijski pristup i podriva demokratiju.

"Da li ovaj inspektor treba da bude istražitelj, tužilac? Ne mislim da treba da dozvolim da takav zakon odobri i kontroliše, recimo, policija. Ne znam da li je reč o demokratiji, principima, normama", rekao je gradonačelnik Orahovca Smajlj Ljatifi.

Prema mišljenju zamenika gradonačelnika Glogovca Arbena Šalje, ovo je "tendencija  stvaranja Gestapoa".

Protiv postupanja po ovom zakonu u drugim instancama, pored predstavnika Opštine Podujevo, jednoglasno su glasali prisutni predsednici opština.

Za razliku od gradonačelnika, civilno društvo ne vidi elemente ovog zakona kao pretnju demokratiji, iako ne vide mogućnost da taj propis zaživi.

"Umesto stvaranja novih mehanizama tipa upravne inspekcije u okviru Ministarstva unutrašnjih poslova, smatramo da treba pojačati postojeće mehanizme odgovornosti koji su dovoljni po našem zakonodavstvu", rekao je Naser Šamoljija iz Grupe za političko-pravne studije.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš