Vlada Kosova još uvek bez odluke o otvaranju granica

Svima koji ulaze na teritoriju Srbije više nije neophodan negativan test na koronavirus, kao ni dozvola komisije, odlučeno je u Vladi Srbije na preporuku Kriznog štaba.

Vlada Kosova još uvek bez odluke o otvaranju granica

S druge strane, Portparol Ministarstva zdravlja u Vladi Kosova na dužnosti Faik Hoti ističe da Vlada Kosova još uvek nije donela odluku o otvaranju granica, kao i da će konačna odluka o tome biti doneta početkom juna nakon nove procene epidemiološke situacije, što znači da će oni koji uđu na Kosovo, morati da budu u karantinu 7 dana. Iako je Vlada Srbije usvojila odluku o otvaranju granica i sa Kosovom.

Dnas na Merdaru ekipa RTK2 nije zatekla vozila koja se kreću u pravcu Srbije, međutim, kamioni koji dolaze iz ovog pravca na Kosovo, i obrnuto, nesmetano mogu da se kreću.

"U karantin ne idu osobe starije od 70 godina, mladji od 18 godina, osobe sa hroničnim bolestima koji imaju potvrdu lekara, lekari, policajci, pripadnici KBS-a, oni koji idu na sahranu članova porodice ili ako imaju potvrdu o negativnim testu na koronavirus koji nije stariji od tri dana’’, naveo je u saopštenju Faik Hoti, portparol Ministarstva zdravlja.

Na Kosovu je još jedno lice zaraženo korona virusom, saopšteno je iz Nacionalnog instituta za javno zdravlje u Prištini. Devet pacijenata inficiranih koronavirusom, trenutno se leči na Klinici za infektivne bolesti Kliničkog i Univerzitetskog centra Kosova. Za dvoje se čekaju rezultati testiranja.

„Jedan pacijent je u teškom stanju i leči se na odeljenju intenzivne nege terapijom kiseonikom, a tri pacijenta se nalaze na odeljenju intenzivne nege“, navodi Hoti.

Na severu Kosova u poslednja 24 sata, jedno lice je izlečeno od Kovida-19. Nema preminulih, niti obolelih, saopšteno je iz Štaba za vanredne situacije opštine Severna Mitrovica. Do sada je u srpskim sredinama na Kosovu od Kovida-19 ukupno obolelo 116 osoba, 105 lica je izlečeno, a 10 je preminulo.

Podsetimo, Kosovo je 14. marta zbog epidemije koronavirusa zatvorilo kopnene granice, osim za državljane Kosova koji su po ulasku na Kosovo morali da idu u karantin. Karantin je na početku trajao dve nedelje, a od nedavno traje nedelju dana. Poslednja, treća faza ublažavanje mera predviđa otvaranje svih ugostiteljskih objekata, tržnih centara, održavanje ispita na visokoobrazovnim institucijama, testova mature, otvaranja bioskopa i pozorišta, kao i selektivno održavanje sportskih aktivnosti. U trećoj fazi ublažavanja mera trebalo bi da se počne i sa otvaranjem granica prema susednim zemljama. 

 

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš