Vjosa Osmani izabrana za predsednicu Kosova

I u trećem krugu glasanja, kao i u drugom, učestvovala su 82 poslanika.

Vjosa Osmani izabrana za predsednicu Kosova

Poslanici mogu da biraju između dva kandidata: Vjose Osmani i Nasufa Bejte. Mada Osmani važi za favorita, očigledno tokom prva dva glasanja nije imala dovoljnu podršku jer nije bilo kvoruma.

Da bi neko od njih bio izabran  za predsednika Kosova, potrebno im  je najmanje 80 glasova u prvom ili drugom krugu glasanja, dok u trećem može biti izabran sa prostom većinom ili 61 glasom, ali pod uslovom da postoji kvorum i da je u sali prisutno najmanje 80 poslanika. 

Očekuje se da bi danas glasanje moglo biti završeno jer albanski mediji prenose da je Samoopredeljenje obezbedilo 80 glasova za Vjosu Osmani.

Predsednik Skupštine Kosova Gljauk Konjufca na početku sednice za izbor predsednika Kosova konstatovao je da je u sali prisutno 84 poslanika, čime je obezbeđen kvorum za ponavljanje prvog kruga glasanja.

Odmah se pristupilo glasanju. Ovo je treći put da se ponavlja prvi krug glasanja. 

Većinu od 81 glasa osvojila je Vjosa Osmani, ali nedovoljno da bi bila izabrana za predsednicu. Osmani je dobila 69 glasova i bilo je 12 nevažećih listića. Bejta nije dobio nijedan glas.

Kvorum za uspešan završetak prvog kruga glasanja za predsednika Kosova, obezbeđen  je zahvaljujući Ademu Hodži iz goranske i Fadilju Gašiju iz romske zajednice. Deset poslanika Srpske liste nisu bili prisutni u Skupštini Kosova, dok su ostali poslanici iz manjinskih zajednica učestvovali u glasanju.

Iako je opozicini Demokratski savez Kosova odlučio da obezbedi neophodan kvorum u sali, njihova tri poslanika ni danas nisu uzela učešće u glasanju. To su Agim Veljiu, Avdulah Hoti i Driton Seljmanaj.

U glasanju je učestvovala Aljbena Rašiti iz Alijanse za budućnost Kosova, uprkos odluci njene partije da ne učestvuje u izboru predsednice.

Opoziciona Demokratska partija Kosova nije učestvovala u glasanju za predsednicu, jer za tu partiju Osmani nije ličnost adekvatna za taj položaj.

U drugom krugu glasanja učestvovala su 82 poslanika, Vjosa Osmani je dobila 67, Nasuf Bejta 4 glasa. Nevažećih je bilo 11 listića. 

Poslanica Demokratske partije Kosova Adeljina Grainica učestvovala je u drugom krugu predsedničkog glasanja. Posle prvog kruga, poslanica DPK Adeljina Grainca ušla je u salu zajedno sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem.

Uprkos tome što su bili prisutni Avdulah Hoti i Agim Veljiu nisu učestvovali u glasanju. Driton Selmanaj, na početku glasanja u drugom krugu, napustio je plenarnu salu.

Završen je treći krug glasanja za koji je potreban 61 glas za izbor predsednika.

 

 

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš