Veselji: Uticaj Srbije na Kosovu završen za svagda

Predsednik skupštine i lider vladajuće Demokratske partije Kosova rekao je danas da Srbija preko izgradnje zida u Severnoj Mitrovici do slanja voza pokušava da destabilizuje Kosovo.

Veselji: Uticaj Srbije na Kosovu završen za svagda

,Da ne politizujemo, voz je bio obična provokacija, sa nekim natpisima protiv suvereniteta Kosova. Imamo ozbiljnijeg posla nego da se bavimo provokacijama. Bilo kako bilo, naši građani treba da veruju institucijama i nećemo dozvoliti provokacije. Ne trebaju nam vozovi sa natpisima, već normalan prevoz za građane koji će promovisati slobodu kretanja.”

,,U našem je interesu da imamo bilateralne odnose sa Srbijom, da imamo trgovinsku razmenu, slobodno kretanje, ali je uticaj Srbije na Kosovu završen 12. juna 1999. godine. Srbije na Kosovu nema i neće je više nikada biti”, dodao je Veselji.

Veselji se zahvalio instuticijama na dobroj saradnji i koordinisanju tokom dana kada je na Kosovo trebalo da stigne voz iz Beograda.

,,Ovo je država i ne može svako da radi sa njom šta mu je volja, Kosovo nikako ne zavisi od Srbije na bilo koji način, i jednom za svagda, završen je uticaj Srbije na Kosovu. Volite svoju državu, verujte više u nju, ona neće da dozvoli da je iko ugrozi.”

Predsednik skupštine je istakao da se nada povratku predstavnika Liste Srpska u institucije, a zbog njihovog neučestvovanja u radu skupštine, na narednoj sednici ko će biti održana u četvrtak, neće se naći Nacrt zakona o verskim slobodama na Kosovu.

,,Imajte u vidu da naš Ustav ima veoma napredne zakone pozitivne diskriminacije za zajednice, ali nije dobro da se diskriminšu ostale zajednice, posebno kada se radi o glasanju gde je potrebna 2/3 većina za usvajanje. Taj zakon je već trebalo da bude usvojen.”

,,Srpska zajednica je bitna zajednica, a mi ćemo fanatički braniti prava svih zajednica na Kosovu”, rekao je predsednik parlamenta.

Veselji je rekao da očekuje usvojene ustavnih amandmana kada se radi o formiranju kosovskih oružanih snaga, kao i usvajanje Sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom.

,,Moramo tačno da odredimo naše granice i naš suverenitet kako ne bi dozvolili provokacije koje bi mogle da se dešavaju zbog teritorije. U našem je interesu da čim odredimo granicu sa Crnom Gorom to uradimo i sa Srbijom. Što pre to učinimo, biće bolje za građane, i dobićemo viznu liberalizaciju.”

Što se zida u Severnoj Mitrovici tiče, Veselji kaže da on nije u interesu nikoga ko živi na Kosovu, i da je zid simbol hladnog rata.

,,Zid je još jedna provokacija od strane Vlade Srbije, i on će biti srušen. Srušićemo zid koji promoviše koncept podele društva, i koji nije u interesu srpske zajednice i suživota na Kosovu.”

,,Rezolucijom usvojenom u skupštini određeno je da zid bude srušen. Mi smo zbog tog slučaja intenzivirali razgovore unutar Kosova, kao i sa međunarodnom zajednicom. Tražimo rešenja koja neće biti provokativno i ne želimo da situacija na severu eskalira. Budite sigurni da će posle 31. januara odgovarati oni koji su taj most napravili.”

On veruje da je za izgradnju mosta direktno odgovorna Vlade Srbije. 

,,To je direktna provokacija vlade u Beogradu koja pokušava da preko takvih manipulacija Kosovo drži kao toaca i da destabilizuje situaciju kako bi pokušali da strane investitore drže podalje od Kosova”, zaključio je Veselji.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš